Az Amerikával fennálló feszültség hajtja a kínai innovációt

A JP Morgan Asset Management egyik befektetési szakértője szerint az amerikai-kínai feszültségek arra késztetik Pekinget, hogy egyre jobban önállósítsa magát, ez pedig jót jelenthet a kínai innováció számára.

„Az Egyesült Államok és Kína közti huzavona egyik nem szándékos következménye, hogy ez egyre inkább arra készteti az ázsiai óriást, hogy számos iparágban önellátóvá váljon” – fogalmazott Alexander Treves csütörtökön a CNBC „Street Signs Asia” című műsorában.

„A kilencvenes évek közepén a kínai vállalatok többnyire tömegpiaci termékeket gyártó cégek voltak, mára azonban valódi technológiai innovátorok is vannak köztük. Úgy gondolom, hogy a geopolitikai feszültség valójában csak fel fogja ezt turbózni, lévén Kínának magának kell intéznie a dolgokat” – tette hozzá.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy Kína az elmúlt években nagymértékben fokozta a helyi chipiparba történő beruházásokat, hogy önállósítsa magát a különböző termékek – az elektromos járművektől a mobiltelefonokig – számára létfontosságú technológiák terén. Mindazonáltal még mindig nagymértékben támaszkodik a külföldi technológiára.

Treves szerint a befektetőknek olyan vállalatokat kell keresniük, amelyek a geopolitikai feszültségek ellenére is sikeresek lesznek, hiszen „azok nem mennek sehova, együtt kell élni velük”.

A szakértő szerint a JP Morgan is így tett; idén ilyen kínai technológiai vállalatokba fektetett be. A cégek némelyike „világelső üzleti modellel” és hatalmas megszólítható piaccal rendelkezik, miközben az értékelései is jobbak, mint korábban voltak. Ráadásul a jövedelmezőség javult, mert a vállalatok kevesebbet költenek és kevésbé agresszívek egymással, részben a szabályozások miatt – magyarázta.

A kínai elektromos járművekkel kapcsolatban Treves elmondta, hogy a JP Morgan a legnagyobb árképzési erővel rendelkező vállalatokat keresi – általában az akkumulátorgyártókat, nem pedig konkrét autómárkákat -, ugyanis „akkor nem kell fogadást kötni arra, hogy melyik márka lesz sikeres, hogy valaki ezt vagy azt a márkát veszi-e meg”.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »