Franciaország energiatakarékossági programot indít

A francia kormány egy több évre szóló energiatakarékossági programot mutatott be csütörtökön, amely egyúttal segítheti, hogy a tél folyamán ne legyenek ellátási kimaradások, és az ország felkészüljön a klímaváltozás kihívásaira.

„Az a cél, hogy néhány nagyon egyszerű mechanizmussal sikerüljön közösen 10 százalékkal csökkenteni a hétköznapi fogyasztást” – mondta Emmanuel Macron elnök francia vállalkozók előtt.

„Amennyiben az egész nemzetnek sikerül ezt a célt tartania, amely kizárólag szándék kérdése, a legrosszabb forgatókönyvek szerint is átvészeljük a telet. Így válunk a sorsunk irányítóivá, még akkor is ha nem jön többet gáz Oroszországból, márpedig ez tűnik a legvalószínűbbnek, tekintettel mindarra, ami az elmúlt napokban történt” – tette hozzá.

Az államfő kiemelte: ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet kellene termelni, vagy hogy Franciaország a csökkenő gazdaság modellje felé fordulna. „A takarékosság csak annyit jelent, hogy hatékonyabbak vagyunk” – hangsúlyozta.

A kormány által meghirdetett legfőbb intézkedések lényege, hogy – mindenekelőtt a fogyasztás csúcsidőszakaiban – kevesebb fűtésre és világításra, valamint a pazarlás elkerülésére ösztönzik a lakosságot, az önkormányzatokat és a vállalatokat, illetve ismét az otthoni munkavégzést helyezik előnybe a közigazgatásban, amelyhez a kormány 15 százalékkal növeli a rezsiköltségek fedezésre a munkavállalóknak folyósított napidíjat, továbbá anyagi támogatást nyújt az autómegosztáshoz is – ismertette Macron.

Agnes Pannier-Runacher, a klímaváltozás miatt az energetikai átállásért felelős kormánytag hangsúlyozta, hogy sürgősen kell cselekedni, s a küzdelem nem ér véget idén télen. „Általános mozgósításra” kérte az országot, annak érdekében, hogy Franciaország a 2019-es adatokhoz képest két év alatt elérje az energiafogyasztás 10 százalékos csökkentését. Szerinte ez csak az első lépés ahhoz, hogy 2050-re a klímaszakértők szerint szükséges 40 százalékkal csökkenjen az energiafogyasztás.

Franciaország lakossági energiaellátásának 70 százalékát atomenergiával biztosítja, 16 százalékát pedig földgázból állítja elő. Ez utóbbinak mintegy 17 százaléka érkezett 2020-ban Oroszországból, de azóta a kormány ezt az arányt 9 százalékra csökkentette, a tél folyamán más forrásokból folytatják a földgáz beszerzését. Az ország 56 atomreaktora közül jelenleg azonban 32 karbantartás miatt nem működik, emiatt alakulhatnak ki a tél folyamán áramellátási problémák.

A kormány a téli fűtési időszakban a belterekben 19 Celsius-fokos hőmérsékletet javasol, de „nem lesz hőmérséklet-rendőrség” – fogalmazott Agnes Pannier-Runacher, aki azt kérte a lakosságtól, hogy a szokásosnál két héttel később kezdjen el fűteni, és két héttel előbb zárja majd el tavasszal a csapokat.

A négyezer nyilvános uszoda vízhőmérsékletét egy fokkal csökkentik, a spotlétesítményekben 2 Celsius fokkal lesz hidegebb, illetve a stadionok világítása is visszafogottabb lesz. A bevásárlóközpontok 30 százalékkal csökkentik fényeiket a nyitvatartási idő alatt, és felére arra az időszakra, amikor zárva tartanak az üzletek. Az utcákon az üzletek reklámfényei éjjel 1 és reggel 6 óra között nem működhetnek, ahogy a középületek és múzeumok díszkivilágítását is korábban lekapcsolják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek