Már csak Putyin aláírása hiányzik az ukrán területek annektálásához

Kedden az orosz parlament felsőháza is megszavazta a négy ukrán régió – a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megyék – Oroszországhoz való csatolását.

A Szövetségi Tanács keddi ülésén egyhangúlag ratifikálta az ukrajnai régiók annektálására vonatkozó jogszabályt, miután tegnap az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza is hasonlóan szavazott.

A dokumentumok most visszakerülnek a Kremlbe, hogy Vlagyimir Putyin elnök aláírásával lezáruljon a négy régió – amelyek Ukrajna nemzetközileg elismert területének mintegy 18%-át teszik ki – hivatalos annektálásának folyamata.

Oroszország azt követően formál igényt a területekre, hogy népszavazásokat tartottak, amelyek – legalábbis a helyi hatóságok által közzétett eredmények szerint – az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták. A négy régió Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott referendumokat, valamint a területek annektálását egyetlen külföldi kormány sem tekinti legitimnek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Independent

Hozzászólások ()

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »