Putyin 70. születésnapjáig annektálják az újabb ukrán területeket

Oroszország készen áll arra, hogy napokon belül annektálja Ukrajna egy részét, miután közzétette a szavazási eredményeket, amelyek szerint négy tartományban elsöprő többséggel támogatták a csatlakozást. Ukrajna és a nyugati országok nem ismerik el a népszavazás eredményét, ennek ellenére változás jön. 

A moszkvai Vörös téren egy óriási képernyőkkel ellátott színpadot állítottak fel, amelyen óriásplakátok hirdetik:

„Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja, Herszon – Oroszország!”.

Az orosz parlament felsőházának vezetője azt mondta, hogy a négy megszállt régió bekebelezését október 4-én, három nappal Vlagyimir Putyin elnök 70. születésnapja előtt tárgyalhatják. A négy tartomány Oroszország által kinevezett adminisztrációja már hivatalosan is megkérte Putyint, hogy csatolja be őket Oroszországhoz, ami orosz tisztviselők szerint csak formalitás lesz.

 

Bár sem Ukrajna, sem a nyugati országok nem ismerik el a „népszavazás” eredményét, az oroszok általi annektálás – mellyel Ukrajna 15%-át, egy Magyarországnyi területet kebeleznének be – elkerülhetetlennek tűnik.

Az annektálás hivatalos folyamatának lezárulta után – a világ legtöbb országának ettől eltérő véleménye ellenére – a szóban forgó területeket a 2014-ben elcsatolt Krímhez hasonlóan Oroszország részének fogják tekinteni, és így a nukleáris ernyő is kiterjed majd rájuk. Ez pedig újabb stratégiai változást hozhat a háború menetében, így ugyanis egy ukrán ellentámadás esetén Putyin, korábbi figyelmeztetésének megfelelően,  nukleáris fegyvereket is bevethetne, hogy megvédje az „orosz területeket” a támadástól.

Mikor lehet jöhet tűzszünet?

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Oroszországnak addig kell harcolnia, amíg nem veszi át az ellenőrzést Donyeck teljes területe felett. Donyeck körülbelül 40 százaléka még mindig ukrán ellenőrzés alatt áll, Ukrajna pedig éppen ellentámadást folytat és sok területet vissza is szerzett az utóbbi hetekben, így egyhamar nem várható tűzszünet.

Orosz részről pedig a lakosság által kevésbé támogatott katonai mozgósítást jelentettek be múlt héten, a publikus információk szerint mintegy 300 ezer tartalékost fognak behívni, a valós kép azonban azt sugallja, hogy egyrészt nem csak tartalékosokat soroznak be, hanem tüntetőket, idősebb férfiakat és katonai tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező embereket is, másrészt a 300 ezres szám is erősen alulbecsültnek tűnik.

A sorkatonai szolgálat miatt az elmúlt napokban több ezer orosz férfi menekült el más országokba, de a kormányzat a jelek szerint ennek is véget szeretne venni, a legfrissebb hírek szerint már a határokon is behívókat osztogatnak…

Forrás: Reuters / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek