Megharagudtak Elon Muskra az ukránok

Elon Muskra, a Tesla alapítójára és jelenleg a világ leggazdagabb emberére eddig szinte hősként tekintettek Ukrajnában, mert a Starlink műholdas hálózat segítségével az ukrán lakosság és a hadsereg is hozzáfér az internethez akkor is, ha a hagyományos hálózatok  – például áramkimaradások vagy az orosz blokkolások miatt – nem működnek. Hétfői megnyilvánulása azonban sokaknál kiverte a biztosítékot.

A Tesla vezérigazgatója hétfőn kivívta Ukrajna vezető tisztségviselőinek nyilvános haragját, miután közzétette, hogy egy Twitter-felmérés szerint mi a legvalószínűbb kimenetele Oroszország ukrajnai inváziójának.

A szavazáson az alábbi forgatókönyv bizonyult a legvalószínűbbnek:

  • A Krím-félsziget, melyet Oroszország 2014-ben annektált, véglegesen Oroszországhoz kerül és állandó vízellátást kap
  • Kelet-Ukrajna négy régiójában, ahol Oroszország a múlt hónapban látszat-népszavazásokat tartott, majd illegálisan annektálta a területeket, új népszavazásokat írnak ki, de ezúttal az ENSZ szervezésében
  • Ukrajnának katonailag semlegesnek kell maradnia, megvalósítva ezzel a Kreml hosszú távú célját, hogy Ukrajna ne csatlakozhasson a NATO védelmi szövetséghez.

Ukrajna leköszönő németországi nagykövete, Andrij Melnyk, az alábbiak szerint reagált Musk tweetjére:

“F— off is my very diplomatic reply to you. The only outcome is that now no Ukrainian will EVER buy your f…ing tesla crap. So good luck to you.” – írta. Mindez szabad fordításban körülbelül annyit tesz, hogy „Mész te a ….. , ez a nagyon diplomatikus válaszom neked. Az egyetlen eredmény az lesz, hogy soha egyetlen ukrán sem fogja megvenni a te …… Tesla szarodat. Szóval sok szerencsét”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig egy saját Twitter-felméréssel válaszolt.

„Melyik Elon Muskot kedveli jobban?” – kérdezte Zelenszkij, két válaszlehetőséget adva:

  • „Azt, aki Ukrajnát támogatja?” vagy
  • „Azt, aki Oroszországot támogatja?”

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »