Pálfordulás a brit adócsökkentési tervekben

A brit kormány hétfőn megalázó fordulatra kényszerült: kénytelen-kelletlen visszavonta a legmagasabb jövedelmekre megállapított 45 százalékos felső adókulcs megszüntetésének tervét.

Mindössze néhány órával azután, hogy Liz Truss miniszterelnök a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: bár „jobban is elő lehetett volna készíteni a talajt” az intézkedésekhez, kitart a pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng által szeptember 23-án előterjesztett adócsomag mellett, Kwarteng közölte: nem folytatják a 45 százalékos adókulcs eltörlését.

„Megértettük és meghallottuk [az aggályokat]” – fogalmaz nyilatkozatában a pénzügyminiszter, aki szerint az adócsökkentési tervnek ez az eleme „hatalmas mértékben elterelte a figyelmet” az egyébként „erőteljes gazdasági csomag egészéről”.

Az irányváltásról szóló döntés valószínűleg hatalmas nyomás alá helyezi Trusst és Kwartenget, kevesebb mint négy héttel azután, hogy hatalomra kerültek. A kormányfő elmondása szerint egyébként a döntést a pénzügyminiszter hozta meg és nem jelentette be az egész kabinetnek.

A brit vezetés a meredeken emelkedő megélhetési költségek, a 10 százalék környékén járó, évtizedek óta nem mért infláció és az ezzel egyidejű gazdasági visszaesés hatásainak enyhítése végett az utóbbi évtizedek legradikálisabb adócsökkentési programját hirdette meg. A lépés komoly piaci felfordulást okozott és negatív hitelminősítői lépéshez is vezetett.

Az előzményekről bővebben:

A brit kormányfő kiáll az adócsökkentési tervei mellett

Összeomlott az angol font az új kormány intézkedései miatt

Forrás: Reuters / CNBC / Twitter / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »