Megkezdte a munkát az új brit kormányfő

Adócsökkentéseket és reformokat helyezett kilátásba a gazdaság növekedésének biztosítására miniszterelnökként elmondott első beszédében Liz Truss, aki egyúttal a kormányt is jelentősen átalakította.

Truss többhavi választási folyamat győzteseként került a kormányzó brit Konzervatív Párt élére, miután elődje, Boris Johnson az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán július 7-én bejelentette távozását. Az utódválasztás eredménye azt jelenti, hogy Liz Truss a miniszterelnöki tisztséget is átvette Johnsontól.

Az új kormányfőt – aki Margaret Thatcher és Theresa May után az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke – kedden nevezte ki formálisan a tisztségre II. Erzsébet királynő.

https://www.instagram.com/p/CiLFmYxjitq/

A Downing Streetre visszatérve, első kormányfői beszédében Truss kedd este kijelentette: adócsökkentésekre készül az üzleti szektor és a beruházások vezérelte gazdasági növekedés ösztönzése végett. Erről egyelőre nem ismertetett érdemi részleteket, de az új brit miniszterelnök környezetéből származó értesülések szerint Truss hamarosan a londoni parlament elé terjeszt egy soron kívüli költségvetést, amely egyebek mellett egy 30 milliárd font (14 ezer milliárd forint) értékű adócsökkentési csomagot is tartalmaz.

A brit miniszterelnök kedd esti beszédében azt is kijelentette, hogy már ezen a héten intézkedéseket tesz a magas energiaszámlák problémájának kezelésére és az Egyesült Királyság jövőbeni energiaellátásának biztosítására. Noha a kormányfő egyelőre e cselekvési programról sem árult el részleteket, egybehangzó keddi brit médiaértesülések szerint Truss azt tervezi, hogy 18 hónapra a jelenlegi szintek környékén befagyasztja a lakossági energiahordozó-árakat, és a közüzemi szolgáltatók kormánygaranciával támogatott, 10-20 évi futamidőre szóló hitelekből finanszírozhatják a nagy- és a kiskereskedelmi árak közötti különbséget. Szakértői számítások szerint egy ilyen támogatási program 100-130 milliárd font (47 ezer-61 ezer milliárd forint) költséggel járna.

Liz Truss egyenes utalást tett arra, hogy a gazdasági válsághelyzetre adott kormányzati válaszlépések között nagyszabású állami beruházások is lesznek. A brit miniszterelnök kijelentette: programjában kórházak, iskolák és utak építése, valamint a szélessávú internethálózat bővítése szerepel. Hozzátette, hogy gyakorlatias módon készül annak az energiaellátási válságnak a kezelésére, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni háborúja okozott.

https://www.instagram.com/p/CiLQD6zj_n2/

Truss a kormányt is jelentősen átalakította

Az új brit kormányfő kedd este csaknem az összes kritikus fontosságú tárca élén változtatásokat jelentett be:

  • Saját eddigi helyére, vagyis a külügyminiszteri posztra James Cleverly korábbi oktatási minisztert nevezte ki.
  • Suella Braverman, aki a kedden leköszönt előző miniszterelnök, Boris Johnson kormányában a jogi főtanácsadó tisztségét töltötte be, keddtől a belügyminisztériumot irányítja. A belügyi tárca élén bekövetkezett váltás közvetlen előzményeként hétfő este bejelentette lemondását Priti Patel eddigi belügyminiszter, akiről korábban is lehetett tudni, hogy Johnson támogatója. Ő volt szinte az egyetlen a brit kormány legmagasabb rangú tagjai közül, aki nem indult a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és a kormányfői posztért, amikor Johnson a sorozatos belpolitikai botrányok nyomán bejelentette lemondását.
  • A pénzügyminiszteri tisztségre Liz Truss Kwasi Kwartenget nevezte ki, aki a Johnson-kormányban az üzleti ügyek minisztériumát vezette. A pénzügyi tárca élén legutóbb Rishi Sunak állt, aki szintén indult a Konzervatív Párt vezetőjének tisztségéért, és a választási folyamat utolsó szakaszában – amelyben a párttagság szavazatai döntöttek az új vezető személyéről – közvetlenül Liz Truss-szal versengett. Sunak kedd estig nem kapott új kormányzati tisztséget.
  • Therese Coffey korábbi munka- és nyugdíjügyi miniszter keddtől az egészségügyi miniszteri és a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be.
  • A kritikus fontosságú tárcák eddigi vezetői közül egyedül Benn Wallace védelmi miniszter maradt a helyén.

Johnson volt miniszterelnök-helyettese, Dominic Raab – aki az igazságügy-miniszteri tisztséget is betöltötte és a vezetőválasztáson Rishi Sunakot támogatta – kedd este bejelentette, hogy nem vállal kormányzati tisztséget és visszatér a londoni alsóház hátsó padsoraiba. Ugyanígy tesz Grant Shapps eddigi közlekedési miniszter és Steve Barclay, a Johnson-kormány volt egészségügyi minisztere.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »