Visszaállítják az ellenőrzést a cseh-szlovák határon

Csehország rendőrségi ellenőrzéseket vezet be a Szlovákiával közös 27 volt határátkelőhelyen, hogy korlátozzák az illegális bevándorlást – jelentette be Vít Rakusan belügyminiszter kedden reggel a Twitteren.

Az intézkedés egyelőre tíz napig tart, 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőt érint, és szerda éjfélkor lép érvénybe. Az államhatár átlépése más helyeken nem lesz lehetséges, s a hatóságok ellenőrizni fogják az úgynevezett zöldhatárt is – olvasható a közleményben. Kivételt képeznek a mezőgazdasági és erdei munkások, vadászok vagy halászok, akik munkájukat a határvidéken végzik.

A cseh rendőrség az év eleje óta 12 ezer illegális migránst vett őrizetbe, ami jelentősen magasabb szám, mint 2015-ben, amikor Európán migrációs hullám söpört végig. Százhuszonöt embercsempészt is őrizetbe vettek, ami szintén többszöröse az elmúlt évek átlagának.

„Természetesen nem tudjuk hermetikusan lezárni a 251 kilométer hosszú államhatárt, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy korlátozzuk az illegális határátlépéseket” – jelentette ki Martin Vondrásek cseh rendőrfőkapitány. „Nem célunk az egyszerű polgárok életének megnehezítése” – tette hozzá.

Az akcióban 500 rendőr és 60 vámtisztviselő vesz részt; az ellenőrök az egyes helyeken 12 órás műszakokban váltják majd egymást. A költségeket a rendőrség 20 millió koronára (332 millió forintra) becsülte.

Az ellenőrzések ideiglenes visszaállítását a cseh-szlovák határon hétfőn este hagyta jóvá a cseh kormány. „Néhányszor tárgyaltam a szlovák belügyminiszterrel, és kértem a szlovák felet, hogy teljesítse a nemzetközi szerződésben foglaltakat. Őszintén mondhatom, hogy nem értünk el olyan sikereket a diplomáciai lépésekkel, mint amilyenre számítottunk” – nyilatkozott a cseh belügyminiszter.

Szlovákia uniós tárgyalásokat sürget az ügyben

A határellenőrzések bevezetéséről az Európai Unió szintjén kell tárgyalni – közölte a szlovák belügyminisztérium arra reagálva, hogy a cseh belügyi tárca kedden rendőrségi ellenőrzések bevezetését jelentette be a Szlovákiával közös 27 volt határátkelőhelyen, arra hivatkozva, hogy Prága korlátozni akarja az illegális bevándorlást.

Zuzana Eliásová szlovák belügyi szóvivő a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy tiszteletben tartják az ideiglenes határellenőrzés bevezetéséről szóló döntést, amelyről cseh hivatali partnere előzetesen értesítette Roman Mikulec szlovák belügyminisztert.

„Komoly témáról van szó, amelyről az EU szintjén kell tárgyalni, Szlovákia tenni fog annak érdekében, hogy ezekre a tárgyalásokra sor kerüljön” – idézte Eliásová szavait a szlovák hírügynökség. A szóvivő hozzátette: a migránsok kérdésében jelentős feladata van a schengeni térségnek, miközben tény, hogy Szlovákiát, Csehországot és néhány más európai országot leginkább az úgynevezett másodlagos migráció sújtja.

A szlovák belügyi szóvivő a szlovák-magyar határral összefüggésben azt mondta: az eddigi megállapodások vannak érvényben, miszerint a határtérségben mindkét oldalon intenzívebb járőrözés zajlik majd.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »