38 orosz városban tüntettek az ukrajnai háború ellen

Oroszország 38 városában több mint 1300 embert vettek őrizetbe a Vlagyimir Putyin által elrendelt részleges katonai mozgósítás elleni oroszországi tüntetéseken az OVD-Info nevű polgárjogi portál szerint. A hatóságok kezdetben nem közöltek részleteket a letartóztatásokról.

Moszkvában az emberek „Nemet a háborúra!” és „Oroszországot Putyin nélkül” üzemetekkel vonultak az utcára. A fényképek és videók alapján a rendőrök nem finomkodtak a többnyire fiatal tüntetőkkel, és buszokba rángatták őket, majd a letartóztatottakat a rendőrőrsökre vitték. Hasonló nagyszabású tüntetésekre legutóbb közvetlenül az Ukrajna elleni február 24-i orosz támadást követő napokban került sor.

https://www.instagram.com/p/Ciy4E8LIFCE/

Moszkvában a hatóságok a tüntetés előtt óva intettek a részvételtől: az ügyészség akár 15 év börtönnel fenyegette meg az embereket. Az Ukrajna elleni háború közel hét hónappal ezelőtti kezdete óta az orosz állam többek között szigorúbb törvényekkel lép fel az ellenzéki és háborúellenes aktivisták ellen. A rendőrőrsökön a letartóztatottakat különböző bűncselekményekkel vádolják, többek között a rendőrséggel szembeni ellenállással és a hadsereg lejáratásával.

Szerda reggel Putyin elnök televíziós beszédében elrendelte az orosz fegyveres erők részleges mozgósítását. Összesen 300 000 tartalékost hívnak be az Ukrajna elleni harcra. A háttérben valószínűleg Oroszország személyi nehézségei állnak a február 24-én kezdődött agressziós háborúban.

Részleges katonai mozgósítást jelentett be Putyin

A Rigában szerkesztett orosz ellenzéki Meduza hírportál, más hírforrásokra is hivatkozva azt írta, hogy Moszkvában a mozgósításellenes tüntetők őrizetbe vétele a belvárosban, az Arbaton kezdődött. Itt a tiltakozók megpróbáltak láncot alkotni. Néhányan az „Életet a gyermekeinknek!” és a „Putyint a lövészárkokba!” jelszavakat skandálták.

Szentpéterváron félszáz tüntető vonult a Szent Izsák székesegyház felé, a mozgósítás ellen tiltakozva. A csoportot rendőrök vették körül, és emberi jogi aktivisták szerint a tüntetőket gumibottal verték, sokakat őrizetbe vettek.

Az OVD-Info szerint Moszkvában és Szentpéterváron egyaránt legkevesebb 399 ember vettek őrizetbe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán rendelt el mozgósítást Oroszországban. A védelmi tárca szerint az intézkedés 300 ezer tartalékost érint. Sajtójelentések szerint a környező országokba induló repülőjáratokra elfogytak a repülőjegyek.

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »