Hogyan használhatjuk a vályogot a XXI. századi építészetben? (x)

Környezetvédelmi szempontból az egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsátó képességgel rendelkező ágazat az építőipar. Ezért is nagyon fontos az a XXI. században megfigyelhető elmozdulás, ami a természetes építőanyagok használata felé irányul. Régi-új anyagként gondolhatunk a vályogra is, amit ma újra előszeretettel használnak a házépítés során.

Óriási lehetőségek vannak az építőipari szektorban

Számos olyan környezetvédelemmel kapcsolatos célt fogalmaztak már meg a világon, amit 2030-ig kellene elérnünk. Ahhoz, hogy ez valóban megtörténhessen, nemcsak egy-egy részfeladatra koncentrálva, hanem teljes életciklust vizsgálva kell átgondolni az építőiparban zajló folyamatokat is.

Számba kell venni, hogy mik azok a természetes formában előforduló építőanyagok, amelyek regionálisan is elérhetőek. A Naturica Group kínálatában kapható vályog, kender, fa építőanyagok környezetbarátnak minősülnek, így pedig hozzájárulhatnak az energiamegtakarításhoz.

Az építőipart érintően igen jelentős potenciál van a javulásra, így ennek megfelelően a klímavédelmi célok eléréséhez is jelentősen hozzájárulhat, aki tudatosan vásárolja meg az építkezéshez szükséges alapanyagokat.

Milyen előnyei lehetnek a vályog felhasználásának az építészetben?

A vályogról köztudott, hogy egy 100 százalékban természetes anyagról van szó, ezáltal sem az emberi egészségre, sem a környezetre nem gyakorol negatív hatást és nem jelent veszélyforrást sem. A klasszikus használat során a vályogból jellemzően falazatot készítettek, de ma már ismerve tulajdonságait, alkalmazzák festékek, illetve vakolatok készítésére is.

Számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, ilyen például a páraáteresztő képessége, aminek köszönhetően képes szabályozni a levegő nedvességtartalmát és így optimális értékek között tartani azt. Hőszigetelő tulajdonságai kiválóak, illetve hangszigetelő képessége is remek. A természetes összetevőknek köszönhetően nem szükséges vegyianyag-kibocsátással kalkulálnunk, amennyiben ezt az anyagot választjuk épülő otthonunkhoz.

Alkalmazzon természetbarát építőanyagokat!

Köszönhetően az építőiparban zajló számos fejlesztésnek, ma már sokféleképpen használhatjuk a vályogot. A legjellemzőbb használati mód továbbra is a falazat készítés, amit egyfajta megerősítő szerkezettel kombinálnak. Alkalmazható abban az esetben is, hogyha passzívházat szeretnénk létrehozni. Különböző kiegészítő megoldások segítségével ugyanis megfelelhet a szigorú előírásoknak.

A régi-új anyagok használata miatt azonban nem kell lemondanunk a modernitásról, sem az új trendek vezérelte designról. Festékpigmentek segítségével színezhető az anyag, így bármilyen elképzeléséhez hozzáilleszthető a használata. Ennek segítségével pedig megvalósíthatunk egy modern, ugyanakkor környezetbarát és energiahatékony otthont.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek