Franciaországban legfeljebb 15%-kal emelkedhetnek majd az energiaárak

Franciaország meghosszabbítja jövőre az energiaárakra tavaly bevezetett árplafont, és 15 százalékban maximálja a villamosenergia és a gáz árának az emelkedését – jelentette be szerdán Élisabeth Borne francia miniszterelnök, aki egyúttal megerősítette, hogy amennyiben a lakosság takarékosodik, nem lesznek kimaradások a szolgáltatásban.

Az emelkedés a lakossági energiaárakban ugyanakkor magasabb lesz, mint 2022-ben volt, amikor is a kormány 4 százalékban maximálta a háztartások számára a villamosenergia árának a növekedését, a gáz árát pedig 2021 októberében befagyasztotta.

A kormányfő hangot adott annak a félelmének, miszerint rendkívüli hideg tél esetén ellátási nehézségek léphetnek fel, de kiemelte, hogy „amennyiben mindenki felelősséget vállal és a szükséges takarékosságról tesz tanúbizonyságot, nem lesz kimaradás”.

Borne sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány jövőre egységesen 15 százalékon maximálja az áram és a gáz árának emelkedését a háztartások, a szociális lakások, a kis- és középvállalatok, valamint a legkisebb települések számára.

„Az árplafonnak köszönhetően a gázzal fűtő háztartások számlája havonta átlagosan 25 euróval fog emelkedni 200 euró helyett, az árammal fűtő háztartások átlagos emelkedése pedig havi 20 euró lesz 180 euró helyettt” – hangsúlyozta a miniszterelnök. A legszerényebb körülmények között élőknek külön segítséget is ígért a kormányfő: mintegy 12 millió háztartás az év vége előtt 100 vagy 200 eurós „rendkívüli energiacsekkben” részesül.

Az árplafon jövőre 16 milliárd euróba kerül a kormánynak, ebből 11 milliárd a gázt, 5 milliárd pedig a villamosenergiát érinti – jelezte Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Franciaország lakossági energiaellátásának 70 százalékát atomenergiával biztosítja, 16 százalékát pedig földgázból állítja elő. Ez utóbbinak mintegy 17 százaléka érkezett 2020-ban Oroszországból, de azóta ezt az arányt 9 százalékra csökkentette a kormány; a tél folyamán más forrásokból folytatják a földgáz beszerzését. Az ország 56 atomreaktora közül jelenleg azonban 32 karbantartás miatt nem működik, de az EDF energiaszolgáltató vállalta, hogy októbertől fokozatosan újraindítják a reaktorokat.

Az orosz gázszállítás teljes leállásától tartva a francia kormány júniusban energiatakarékossági tervet dolgozott ki, amelynek célja az energiafelhasználás 10 százalékos csökkentése 2024-ig.

Az energiaárak korlátozására az állam 24 milliárd eurót költött az elmúlt egy évben; ebből 16,5 milliárdot a lakossági energiaárak befagyasztására, 7,5 milliárd eurót pedig az üzemanyagárak kedvezményére.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »