Olaszországban is elégedetlenséget szül az energiaválság

Áram- és gázszámlák terítik be Róma üzleteinek és vendéglátóhelyeinek kirakatait a kereskedelmi és fogyasztóvédő szervezetek felhívására, amelyek hétfőtől így kívánnak tiltakozni az ugrásszerűen megemelkedett energiaárakkal szemben. A Tedd a számlát a kirakatba elnevezésű akcióhoz bárok, éttermek, pizzériák, fagylaltozók és ruhaüzletek is csatlakoztak.

Az egyik Vatikánhoz közeli presszó tulajdonosa a Corriere della Sera napilapnak elmondta, hogy havi energiaköltsége a korábbi valamivel több mint kétezer euróról majdnem hétezerre emelkedett, miközben a vendégek száma a nyári szezonban sem nőtt ekkora ütemben. A Forum Romanumra néző étterem tulajdonosa hozzátette: a kirakatba kitett számlák a figyelemfelkeltést szolgálják, így a vendégek is tudják, hogy előbb-utóbb muszáj lesz a menüben szereplő árakat is megemelni, bár eddig ezt a vendéglátósok igyekeztek elkerülni.

A Confcommercio-Fipe kereskedelmi, valamint az Aduc fogyasztóvédelmi szervezet közös akciójához egyre többen csatlakoznak. Demonstrálnak a világítás lekapcsolásával is: egyik este több vendéglő gyertyával világította meg az asztalokat az energiaárak emelkedése ellen tiltakozva.

Az olasz főváros legismertebb csemegeélelmiszer-üzletének tulajdonosa szerint a termékhiány is válságos méretet öltött, egyre nehezebb beszerezni például az import mustárt, az üvegpalackokat és a fémkupakokat.

Az egyik nápolyi pizzéria a vendégeknek adott számlán információként azt is feltünteti, hogy a vendéglátóhely energiaköltsége az utóbbi hónapokban háromszáz százalékkal emelkedett. Az adriai Rimini egyik szállodája a sajtóban jelentette be, hogy júliusban 18 ezer eurós villanyszámlát fizetett a tavaly júliusi 6 ezer euróval szemben. A hotel üzemeltetője szerint jövőre klímadíjat szedhetnek a vendégektől.

Az előrejelzések szerint októbertől a családok és a vállalkozások rezsiszámlái legalább kétszeresére emelkedhetnek az országban.

Politikai visszhang

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) miniszterelnök-jelöltje korábban úgy nyilatkozott: éjszaka nem tud aludni, mert a lakosságot sújtó rezsiárak miatt aggódik. A Liga politikusa, Giancarlo Giorgetti – a jelenlegi ügyvivő kormány gazdasági fejlesztési minisztere – szerint az energiaárak „háborús károkat” okoznak Olaszországban.

A centrumpárti Akciót vezető Carlo Calenda „ár-cunamiról” beszélt, és a választási verseny felfüggesztésére kérte a politikai erőket, azonnali összpárti fellépéssel a rezsinövekedés megállítására.

A Mario Draghi vezette kormány a héten készül újabb költségvetési csomaggal segíteni, azután, hogy az év eleje óta már 30 milliárd eurót különítettek el a családoknak és a vállalkozásoknak.

A La Repubblica napilap rámutatott, hogy a Draghi-kormány extraprofit-adót vezetett be, de a nyáron várt tízmilliárd euróból eddig csak egymilliárd érkezett az államkasszába. Közel húsz nagyvállalat – köztük a legnagyobb olasz energiaszolgáltatók – miután befizették az első részletet, a bíróságon fellebbeztek az általuk alkotmányellenesnek tartott extraprofit-befizetéssel szemben. A kormány szigorítással válaszolt: a következő fizetési határidőt túllépőket akár a befizetendő összeg hatvan százalékával egyenlő bírsággal büntethetik.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »