Az IMF jelentősen visszavágta a világgazdasági növekedési számokat

A Nemzetközi Valutaalap szerint jelentősen romlottak a globális gazdaság 2022. évi kilátásai a szervezet előző, januári előrejelzése óta: az IMF kedden ismertetett, legfrissebb előrejelzése szerint idén a globális gazdaság 3,6 százalékkal nő a januárban várt 4,4 százalékkal szemben, a jövő évi GDP-növekedési adatot pedig 3,8 százalékról 3,6 százalékra mérsékelte a szervezet.

Az IMF januárban még azzal számolt, hogy a globális gazdaság az idei második negyedévtől erősödik, mivel a koronavírus új változata, az omikron rövid hatású lesz. A korábbi várakozásokkal ellentétben azonban a kilátások jelentősen romlottak, nagyrészt Oroszország ukrajnai inváziója miatt, amely tragikus humanitárius válságot okoz Kelet-Európában, valamint azon szankciók következtében, amelyek célja az Oroszországra történő nyomásgyakorlás, hogy szüntesse be a háborút.

A közvetlen humanitárius hatásokon túlmenően a háború jelentősen visszafogja a globális fellendülést és tovább növeli az inflációt. Tavaly 6,1 százalékkal nőtt a globális gazdaság.

A valutaalap a januári, 3,9 százalékos becsléséhez képest 3,3 százalékra rontotta a fejlett országok idei évi és 2,6 százalékról 2,4 százalékra csökkentette a jövő évi növekedésére vonatkozó várakozását. Az országcsoport hazai összterméke (GDP) 5,2 százalékkal nőtt tavaly.

Az euróövezetben a tavalyi 5,3 százalékos GDP-növekedés után idén 2,8 százalékos bővülést vár az IMF, 1,1 százalékponttal alacsonyabbat a januári prognózisban jelzettnél, 2023-ban pedig 2,3 százalékost az év elején becsült 2,5 százalék helyett.

Az amerikai gazdaságot sem kerülte el a becsült növekedés mérséklése; a januári 4 százalékról 3,7 százalékra, a jövő évit pedig ugyancsak 0,3 százalékponttal, 2,3 százalékra vágta vissza a Nemzetközi Valutaalap. Az amerikai GDP tavaly 5,7 százalékkal nőtt.

Az IMF a fejlődő országokban idén 3,8 százalékos, jövőre 4,4 százalékos növekedést vár. Az idei prognózist 1 százalékponttal, a jövő évit 0,3 százalékponttal rontották a jelentés összeállítói. Az országcsoport GDP-je 6,8 százalékkal bővült tavaly.

Kína idei növekedési előrejelzését 0,4 százalékponttal 4,4 százalékra, a jövő évit 0,1 százalékponttal, 5,1 százalékra rontotta az IMF. Kína gazdasága tavaly 8,1 százalékkal nőtt. India gazdasági növekedése is kisebb lehet a januárban vártnál, de a bővülés így is csaknem a duplája lesz a kínainak. Az idei indiai GDP-növekedési kilátást 0,8 százalékponttal 8,2 százalékra, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal 6,9 százalékra csökkentette a szervezet. A tavalyi növekedés 8,9 százalék volt.

Ebbe az országcsoportba tartozik Oroszország, amelynek a GDP-je idén 8,5 százalékkal zsugorodhat a januárban várt 2,8 százalékos növekedés helyett, jövőre pedig 2,3 százalékos lehet a gazdasági visszaesés a januárban becsült 2,1 százalékos bővülést követően. Az orosz GDP tavaly 4,7 százalékkal nőtt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A világkereskedelmi forgalom tavaly 10,1 százalékkal bővült, az idén az IMF prognózisa szerint 5 százalékkal, jövőre 4,4 százalékkal nő. Az idei forgalom 1 százalékpontos, a jövő évi pedig 0,5 százalékpontos rontás a januári becsléshez képest.

Az IMF a fejlett országokban idén 5,7 százalékos, jövőre pedig 2,5 százalékos inflációt vár. Az idei inflációs előrejelzését 1,8 százalékponttal, a jövő évit 0,4 százalékponttal módosították felfelé. A szervezet az euróövezetben az idén 5,3, jövőre 2,3 százalékos; Japánban az idén 1, jövőre 0,8 százalékos; az Egyesült Államokban pedig idén 7,7, jövőre 2,9 százalékos inflációra számít.

A valutaalap a fejlődő országokban az idén 8,7 százalékos, jövőre pedig 6,5 százalékos inflációt vár, ami az idén 2,8 százalékponttal, jövőre 1,8 százalékponttal magasabb a januárban jelzettnél.

Tavaly a fejlett országokban 3,1 százakkal, a fejlődő országokban 5,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek