Mélyül a politikai válság Olaszországban

Felborította a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány egyensúlyát az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt, amely nem szavazott bizalmat a kormány energiacsomagjának a felsőházban tartott csütörtöki szavazáson.

A szenátusi szavazáson az M5S frakciójának 61 tagja kivonult az ülésteremből. Napirenden a Draghi-kormány újabb energiacsomagja szerepelt, amely az üzemanyag- és rezsiköltségek drágulásával szemben 23 milliárd euróval támogatja a családokat és vállalatokat. A csomagot a kormány bizalmi szavazásra bocsátotta.

A parlamenti többség  az M5S támogatása megvonásával sem szűnt meg: a szavazáson részt vevő 211 szenátorból 172-en igennel, 39-en nemmel voksoltak. A szavazás előtti felszólalásában Maria Domenica Castellone, az M5S felsőházi frakcióvezetője kijelentette, hogy bár a párt az energiacsomagra nem adott bizalmat, a Draghi-kormányt továbbra is kész támogatni.

Az M5S magatartása azonban megkérdőjelezte a 2021. február 13-án megalakult nemzeti egységkormány jövőjét. Mario Draghi korábbi kijelentései szerint a kormány az M5S nélkül „nem létezik”. Elemzők rámutattak, hogy az M5S kilépésével a Draghi-kormány belső erőviszonyai teljesen megváltoznak, mivel így a jobboldali és jobbközép pártok kerülnek többségbe.

A szenátusi szavazást követően Mario Draghi Sergio Mattarella államfőhöz ment egyeztetésre a kormányzás lehetőségeiről. A találkozó kevesebb mint negyed óráig tartott. Az olasz politikai gyakorlat szerint a köztársasági elnök a kormányfőt újra a parlament elé küldheti felmérni, hogy továbbra is élvezi-e a pártok bizalmát. Draghi korábban viszont azt hangoztatta, hogy nem akar második mandátumot vállalni.

Az államfő a pártokkal konzultálva szakértői kormány felállítását kezdeményezheti, amely a következő választásokig irányíthatja az országot, és feladata mindenekelőtt a költségvetési törvénycsomag kidolgozása lenne. Az esetleges miniszterelnökök névsorában az első helyen Giuliano Amato volt kormányfő neve szerepel, aki jelenleg az alkotmánybíróság elnöke. Nem kizárt az előrehozott választás sem: a parlament feloszlatása és a választások kiírása között hatvan napnak kell eltelnie.

https://www.instagram.com/p/CgAKJ1tIB1W/

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni minél előbbi választásokat sürgetett. Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője úgy vélte, hogy a kormánytöbbségnek vége. Salvini közösségi oldalán kijelentette, hogy az esetleges, „még hónapokig tartó haszontalan politikai csiki-csuki helyett bölcsebb lenne visszaadni a szót az olasz választóknak”.

A 2018-ban megválasztott római parlament ötéves ciklusa jövő tavasszal ér véget. A négy évvel ezelőtti választásokat az Öt Csillag Mozgalom 32,7 százalékkal nyerte meg; a párt támogatottsága azóta a felére csökkent. Június 21-én az M5S vezető politikusa, Luigi Di Maio külügyminiszter kilépett a pártból, és 62 szenátor és képviselő követte. Önálló frakciót alakítottak Együtt a jövőért néven, aminek következtében az M5S már nem a legnagyobb parlamenti erő. Július 7-én Giuseppe Conte, az M5S vezetője többpontos ultimátumot intézett Mario Draghihoz, többek között az Ukrajnába induló fegyverszállítmányok, valamint az európai minimálbér leállítását követelve. Utóbbiak teljesítéséhez kötötte a kormányzás folytatását.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »