Spanyolország és Portugália árplafont vezet be az áram előállításához használt földgázra

Az Ibériai-félszigeten árplafon lépett életbe kedden az áram előállításához használt földgázra.

Teresa Ribera spanyol ökológiai átmenetért felelős miniszterelnök-helyettes a spanyol közszolgálati televíziónak (TVE) adott interjújában elmondta: a fogyasztók már a júniusi villanyszámlán érezhetik az intézkedés hatását, amelynek köszönhetően a számla végösszege átlagosan 15-20 százalékkal lesz kevesebb a korábbihoz képest.

A spanyol és a portugál kormány által külön-külön elfogadott, egy évre vonatkozó szabályozás szerint a következő fél évben átlagosan megawattóránként 40 euróba fog kerülni az elektromos energia megtermeléséhez szükséges gáz, amely mintegy fele az elmúlt negyedéves átlagárnak. A második félévben havonta fokozatosan emelik az árplafont, egészen a megawattóránkénti 48,8 eurós átlagárig.

Az Ibériai-félsziget két országa az Európai Bizottság jóváhagyása után vezette be az intézkedést, hogy meg tudjanak birkózni az elszabadult villamosenergia-árakkal. Ursula von der Leyen bizottsági elnök korábbi nyilatkozata szerint ugyanis az Ibériai-félsziget “nagyon különleges” helyzetben van, mert a két ország energiamixében nagy a megújuló energia aránya, de “nagyon kicsi az összekapcsoltság” az unió többi országával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek