Ausztriában sem „átmeneti” az infláció

Tartósnak ígérkezik a magas inflációs nyomás Ausztriában: az áprilisi 26,0 százalék után májusban 25,1 százalékkal emelkedtek a nagykereskedelmi árak az egy évvel korábbihoz képest. Havi bázison 1,0 százalékos volt az áremelkedés.

A legnagyobb árfelhajtó tényező a szilárd üzemanyagok árának emelkedése volt – írja az osztrák nemzeti statisztikai hivatal, a Statistik Austria kedden publikált jelentése.

A kőolajtermékek ára 95,3 százalékkal, a műtrágyák és agrokémiai termékek ára 77,4 százalékkal, a vas és acéltermékeké 67,2 százalékkal emelkedett éves bázison. A motorbenzin, beleértve a gázolajat 59,5 százalékos nagykereskedelmi áremelkedést ért el májusban, a gabonafélék, a vetőmagok és állati takarmányok ára pedig 59,2 százalékkal emelkedett.

Havi bázison, áprilishoz képest a legnagyobb, 6,3 százalékos áremelkedést a műszaki vegyi anyagok értéke el májusban. A hús és húskészítmények ára 3,8 százalékkal emelkedett, a tej, tejtermékek, tojás, étolaj és étkezési zsírok ára 2,5 százalékkal ment fel. A gabonafélék, vetőmagok és takarmányok, az egyéb élelmiszerek és a motorbenzin ára – beleértve a dízelüzemanyagot is – egyaránt 1,8 százalékkal emelkedett.

„Az osztrák nagykereskedelmi árak egy év alatt 2022 májusában erőteljesen emelkedtek. A legnagyobb hatást a szilárd tüzelőanyagok fejtették ki 110 százalékos áremelkedéssel, de az élelmiszerek nagykereskedelmi ára is emelkedett. Mivel a nagykereskedelmi árak általában késleltetéssel hatnak a fogyasztói árakra, az index az általános infláció további alakulását is jelzi” – mondta Tobias Thomas, a Statisztikai Hivatal főigazgatója.

Janet Yellen beismerte, hogy tévedett

Az „átmeneti infláció” kifejezést tavaly Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter (és korábbi Fed elnök) használták gyakorta, azóta azonban bebizonyosodott, hogy az infláció bizony tartósan velünk marad egy ideig.

Janet Yellen emiatt nemrég egy videóban is elnézést kért, meglehetősen őszintén és szomorúan:

https://www.instagram.com/p/CePufNxjy2v/

Forrás: MTI / CNN / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »