Fitch: komoly érvágás lesz Oroszországnak az olajembargó

Az Oroszországban kitermelt kőolajmennyiség negyede eltűnhet a világpiacról az Európai Unió által bevezetett importszankciók miatt, mivel a teljes orosz exportot nem lehet más piacokra átirányítani – áll a Fitch Ratings szerdán Londonban bemutatott helyzetértékelésében. A nemzetközi hitelminősítő szerint a térségen belül a Mol-t érintheti a leginkább az uniós intézkedés, és a magyar cégnek beruházásokra lehet szüksége az átálláshoz.

Az e héten tartott EU-csúcsértekezleten megállapodás született az Oroszországgal szembeni hatodik szankciócsomagról, amely megtiltja az orosz nyersolaj és a kőolajtermékek uniós importját, bár a politikai egyezség értelmében a csővezetéken szállított orosz nyersolajra ideiglenes kivétel érvényes.

Az intézkedés várható piaci hatásairól összeállított szerdai tanulmányában a Fitch Ratings kiemeli, hogy a szankciónak jelentős hatása lesz a globális nyersolaj-kereskedelem áramlási irányára, mivel az Európai Unió teljes importjának hozzávetőleg 30 százalékát kell más térségekből – köztük a Közel-Keletről, Afrikából vagy az Egyesült Államokból – beszerezni.

A hitelminősítő adatai szerint a szankció – amely egyelőre a tengeri szállítású orosz nyersolajra és olajtermékekre terjed ki – naponta mintegy négymillió hordó importot érint; ez az EU-piacra irányuló teljes orosz import kétharmada.

A Fitch tanulmánya szerint Szaúd-Arábiának napi kétmillió hordó, az Egyesült Arab Emírségeknek pedig napi egymillió hordó tartósan kiaknázható kitermelési kapacitástöbblete van. Oroszország az európai exportból kieső mennyiség egy részét át tudja irányítani más piacokra – köztük Indiába és Kínába – amelyek máris növelik az orosz nyersolaj importját.

A közel-keleti termelési kapacitástöbblet kiaknázása és az orosz export átirányítása középtávon várhatóan enyhíti a globális nyersolajellátásra nehezedő nyomást – áll a Fitch szerdai elemzésében. A hitelminősítő londoni iparági szakértői szerint ugyanakkor az infrastrukturális korlátok, az orosz olajjal szembeni esetleges vásárlói tartózkodás, valamint a logisztikai bonyodalmak – például az orosz nyersolajat szállító hajókra köthető biztosítások potenciális korlátozása – miatt nem feltétlenül lesz lehetséges az Oroszországban kitermelt nyersolaj és az orosz olajtermékek teljes mennyiségének átirányítása az EU-ból más piacokra.

A Fitch közölte: becslése szerint mindezek figyelembevételével napi 2-3 millió hordó orosz nyersolajexport – a teljes az orosz olajtermelés hozzávetőleg negyede – tűnhet el a világpiacról 2022 végéig.

A cég kiemelte: az általa minősítéssel ellátott olaj- és földgáztermelők osztályzatait ciklusonként állapítja meg, és várakozása szerint az olajárak középtávon csökkenésnek indulnak, ezért az általa 2022-re várt magas olajárszint nem eredményez portfóliószintű pozitív minősítési lépéseket.

A Mol-nak is fájni fog

A hitelminősítő szerint az orosz olaj importjára kirótt EU-tilalom a térségen belül a Mol-t érintheti a legnagyobb mértékben, mivel a magyar olaj- és gázipari cég Magyarországon és Szlovákiában is üzemeltet finomítókat.

A Fitch Ratings adatai alapján a Mol által beszerzett olajnak jelenleg hozzávetőleg 70 százaléka érkezik Oroszországból vezetékeken, bár erre a szállítási módra az uniós tilalom átmenetileg nem vonatkozik.

Beruházásokra lehet szükség az olajimport-infrastruktúra kiszélesítéséhez és a finomítók átalakításához annak érdekében, hogy e létesítmények könnyebb nyersolajtípusok feldolgozására is alkalmasak legyenek, bár e pótlólagos beruházások költségeit a magyar kormány vagy az Európai Unió részben vagy teljes mértékben finanszírozhatja – áll az elemzésben.

A hitelminősítő megjegyzi: a Mol nyereségességének jelenleg jót tesz az a tény, hogy az orosz uráli olajtípust más referenciatípusokhoz képest jelentős árengedményekkel forgalmazzák.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »