Már a Nagy-Britanniában eladott autók közel negyede hibrid vagy elektromos

Nagy-Britanniában 15,8 százalékkal, 119 ezer 167-re esett az új autók eladása áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor a csak akkumulátorról üzemelő elektromos autók (BEV) értékesítése 40,9 százalékkal emelkedett – áll a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) csütörtöki közleményében.

A dízelüzemű autók értékesítése éves összevetésben 52 százalékkal, 6725-re esett, piaci részesedésük 5,6 százalékra zsugorodott a tavaly áprilisi 9,9 százalékról. Áprilisban 54 ezer 633 új benzinüzemű autót adtak el, ez 23,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest, a piaci részarányuk 50,3 százalékról 45,8 százalékra mérséklődött.

Messze a legnagyobb mértékben a csak akkumulátorról üzemelő elektromos autók (battery electric vehicles, BEV) eladása nőtt éves összevetésben, 40,9 százalékkal, 12 ezer 899-re, miközben piaci részesedésük 6,5 százalékról 10,8 százalékra ugrott.

A hibrid-elektromos (HEV) autókból 13 ezer 951 talált vevőre áprilisban, ami 18,3 százalékkal több éves összevetésben, a piaci részesedésük 8,3 százalékról 11,7 százalékra emelkedett.

Nagy-Britanniában, Európa harmadik legnagyobb autópiacán áprilisban a legkeresettebb új autó a Nissan Qashqai (3804) volt, melyet a Ford Puma (3318) és a MINI (3088) követett.

Az SMMT csütörtökön rontotta az idei évre vonatkozó eladás-várakozását, immár azzal számol, hogy 2022-ben 1,72 millió új autót értékesítenek, 4,5 százalékkal többet a tavalyinál, az eddig becsült 1,89 millió helyett.

Nagy-Britaniában 2030-tól már nem lehet új dízeles és benzines autót eladni, egyes hibrid autók esetében ez a határidő 2035.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »