Már a Nagy-Britanniában eladott autók közel negyede hibrid vagy elektromos

Nagy-Britanniában 15,8 százalékkal, 119 ezer 167-re esett az új autók eladása áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor a csak akkumulátorról üzemelő elektromos autók (BEV) értékesítése 40,9 százalékkal emelkedett – áll a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) csütörtöki közleményében.

A dízelüzemű autók értékesítése éves összevetésben 52 százalékkal, 6725-re esett, piaci részesedésük 5,6 százalékra zsugorodott a tavaly áprilisi 9,9 százalékról. Áprilisban 54 ezer 633 új benzinüzemű autót adtak el, ez 23,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest, a piaci részarányuk 50,3 százalékról 45,8 százalékra mérséklődött.

Messze a legnagyobb mértékben a csak akkumulátorról üzemelő elektromos autók (battery electric vehicles, BEV) eladása nőtt éves összevetésben, 40,9 százalékkal, 12 ezer 899-re, miközben piaci részesedésük 6,5 százalékról 10,8 százalékra ugrott.

A hibrid-elektromos (HEV) autókból 13 ezer 951 talált vevőre áprilisban, ami 18,3 százalékkal több éves összevetésben, a piaci részesedésük 8,3 százalékról 11,7 százalékra emelkedett.

Nagy-Britanniában, Európa harmadik legnagyobb autópiacán áprilisban a legkeresettebb új autó a Nissan Qashqai (3804) volt, melyet a Ford Puma (3318) és a MINI (3088) követett.

Az SMMT csütörtökön rontotta az idei évre vonatkozó eladás-várakozását, immár azzal számol, hogy 2022-ben 1,72 millió új autót értékesítenek, 4,5 százalékkal többet a tavalyinál, az eddig becsült 1,89 millió helyett.

Nagy-Britaniában 2030-tól már nem lehet új dízeles és benzines autót eladni, egyes hibrid autók esetében ez a határidő 2035.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: az EKB még nem látja a jeleket

Christine Lagarde, az EKB elnöke ma elmondta, hogy nem látják tiszta jelét annak, hogy a maginfláció csökkenne, dinamikája továbbra is erős. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az EKB nem feltétlenül emeli tovább a kamatokat, de nem is zárja ki a további szigorítást.

Read More »

Nemsokára a holland köztisztviselőknek sem szabad tiktokozni

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.

Read More »