Az egész világon gondot okoz az infláció

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban márciusban átlagosan 8,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a februári 7,8 százalékos növekedés után – ez a legmagasabb növekedési ráta 1988 októbere óta. Tavaly márciusban az éves infláció 2,4 százalék volt.

Idén márciusban kétszámjegyű inflációt jegyeztek fel majd minden ötödik országban, a legjelentősebb áremelkedés Törökországban volt, 61,1 százalékkal. Az OECD honlapján szereplő adatok szerint Magyarországon az éves infláció 8,5 százalék volt márciusban a februári 8,3 százalék után.

Forrás: OECD

Az energiahordozók drágulása az OECD-országokban átlagosan 33,7 százalék volt a februári 26,6 százalék után, ami 1980 májusa óta a legmagasabb mérték. Az élelmiszerárak 10 százalékkal drágultak a februári 8,7 százalék éves áremelkedés után. Az élelmiszer- és energiaárak nélküli, úgynevezett maginfláció márciusban 5,9 százalékra nőtt a februári 5,6 százalékról.

A világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) mindegyikében gyorsult az infláció, a legjelentősebb növekedés Németországban volt, márciusban 7,3 százalék a februári 5,1 százalék után. Az infláció Japánban nőtt a legkevésbé, márciusban 1,2 százalékra a februári 0,9 százalékról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 7,4 százalék volt márciusban a februári 5,9 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció 2,9 százalékra emelkedett az egy hónappal korábbi 2,7 százalékról. Az EU statisztikai hivatalának előzetes számításai szerint a HICP-növekedés áprilisban 7,5 százalékra, a maginfláció 3,5 százalékra gyorsult.

Forrás: MTI / OECD

Hozzászólások ()

Friss hírek