Már több mint kétmillió ukrán állampolgár kért védelmet az EU-ban

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának február 24-i kezdete óta mintegy 2,3 millió ukrajnai állampolgár, vagyis az elmenekültek 44 százaléka kért nemzetközi védelmet az Európai Unió valamelyik tagországában – közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége szerdán.

A máltai központú EU-ügynökség adatai szerint hetente átlagosan csaknem 300 ezer Ukrajnából érkező menekült kér ideiglenes védelmet az Európai Unióban.

Mint írták, az ukrajnai orosz invázió kezdete óta mintegy 4,6 millió Ukrajnából érkező menekült lépett az Európai Unió területére abból a mintegy 5,3 millióból, akik elhagyták az országot. Lengyelországba több mint 2,9 millió, Romániába mintegy 800 ezer, Magyarországra több mint 500 ezer, Szlovákiába pedig 360 ezer menekült érkezett. Az uniós ügynökség elemzése szerint az eddig ideiglenes védelmet kérő ukrán állampolgárok kétharmada nő, a kérelmezők között alig van felnőtt kísérő nélküli kiskorú.

Emlékeztettek: az átmeneti védelemben részesülők többek között egy és három év közötti, úgynevezett kezdeti tartózkodási engedélyt, munkavállalási jogot, valamint egészségügyi kezeléshez, szálláshoz és szociális ellátáshoz való hozzáférést kapnak, a gyermekek pedig közoktatásban részesülhetnek. A védelemben részesülőknek a felsorolt kedvezmények eléréséhez nem kell menedékjogot kérniük, ami hosszabb eljárást igényelne – közölték.

Ezzel összefüggésben a jelentéstevők megjegyezték: február 24. és április 24. között az ukrán állampolgárok mintegy 21 700 menedékkérelmet nyújtottak be az EU tagországaiban. Ez az unió területére ebben az időszakban belépő ukránok kevesebb mint 1 százalékát jelenti. A legtöbb, mintegy 9000 kérvényt március első hetében, közvetlenül a háború kezdete után nyújtottak be. A kérelmek száma ezután jelentősen visszaesett, mivel az Európai Unió március 4-én életbe léptette az ideiglenes védelemről szóló irányelvet, mely révén a háború elől menekülők a gyorsított eljárás lefolytatását követően tartózkodási engedélyhez jutnak, valamint hozzáférést kapnak az oktatáshoz és elhelyezkedési lehetőséget az uniós munkaerőpiacon.

A konfliktus miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerülő ukrán állampolgárok és Ukrajnában élők, valamint családtagjaik az Európai Unió egész területén jogosultak védelemre. Az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó olyan nem ukrán állampolgárok és hontalanok, akik nem tudnak visszatérni származási országukba vagy régiójukba, szintén védelemben részesülnek az EU-ban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Nyomás alatt a DE30 a gyenge IFO adatok miatt

Vegyes mozgásokkal indult a hét a német tőzsdén, az index próbálja megvédeni a múlt hét végén beállított idei mélypontot, ezt azonban nem segítik a friss IFO hangulatindex adatok, melyek a vártnál gyengébben alakultak, és a számok megerősítik annak lehetőségét, hogy Németországra erős recesszió vár.

Read More »