Hogyan birkóznak meg a lengyel iskolák az ukrán gyerekek tömegeivel?

A mintegy 7,5 millió iskoláskorú ukrán gyerek legalább egynegyede elhagyta az országot a háború februári kitörése óta. És nekik nem csak élelemre és menedékre van szükségük, hanem oktatásra is.

A tanórák biztosítása különösen nagy kihívás Lengyelország számára; az ukrán menekültek fele ugyanis a lengyel határon át érkezett. Eddig több mint 160 ezren regisztráltak a helyi iskolákba.

Przemyslaw Czarnek lengyel oktatási miniszter arra figyelmeztetett, hogy azzal számolnak: Lengyelországnak végül 700 000 új tanuló számára kell helyet találnia. Ez az iskolarendszer 14%-os bővítését jelentené.

Noha nappal az ukrán diákok lengyel tantermekben tanulnak, éjjelente megpróbálnak lépést tartani az ukrán tantervvel, abban a reményben, hogy hamarosan hazamehetnek. A gyerekek nehéz helyzetben vannak, ugyanakkor ezek a diákok még mindig sokkal jobban járnak, mint azok, akik más konfliktusok elől menekültek el az elmúlt években.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a The Economist oldalán.

Tovább olvasom →

 

https://www.instagram.com/p/CcCfvtyMKzt/

Forrás: The Economist / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »