Hogyan birkóznak meg a lengyel iskolák az ukrán gyerekek tömegeivel?

A mintegy 7,5 millió iskoláskorú ukrán gyerek legalább egynegyede elhagyta az országot a háború februári kitörése óta. És nekik nem csak élelemre és menedékre van szükségük, hanem oktatásra is.

A tanórák biztosítása különösen nagy kihívás Lengyelország számára; az ukrán menekültek fele ugyanis a lengyel határon át érkezett. Eddig több mint 160 ezren regisztráltak a helyi iskolákba.

Przemyslaw Czarnek lengyel oktatási miniszter arra figyelmeztetett, hogy azzal számolnak: Lengyelországnak végül 700 000 új tanuló számára kell helyet találnia. Ez az iskolarendszer 14%-os bővítését jelentené.

Noha nappal az ukrán diákok lengyel tantermekben tanulnak, éjjelente megpróbálnak lépést tartani az ukrán tantervvel, abban a reményben, hogy hamarosan hazamehetnek. A gyerekek nehéz helyzetben vannak, ugyanakkor ezek a diákok még mindig sokkal jobban járnak, mint azok, akik más konfliktusok elől menekültek el az elmúlt években.

A teljes cikk angol nyelven elérhető a The Economist oldalán.

Tovább olvasom →

 

https://www.instagram.com/p/CcCfvtyMKzt/

Forrás: The Economist / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »