Oroszország kiutasított 40 német diplomatát

Oroszország kiutasítja Németország oroszországi nagykövetségének 40 alkalmazottját – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

A tárcához hétfőn bekérették Geza Andreas von Geyrt, Németország moszkvai nagykövetét, akivel közölték, hogy a német kormány döntésére adott szimmetrikus válaszként a német külképviseletek negyven oroszországi alkalmazottját nemkívánatos személynek minősítették. Az orosz külügy határozott tiltakozását fejezte ki a misszióvezetőnek Berlin április 4-i, “nyíltan barátságtalan” döntése miatt, miszerint a németországi orosz diplomáciai intézmények negyven alkalmazottja “persona non grata” minősítést kapott.

A közlés szerint Moszkva elfogadhatatlannak tartja Annalena Baerbock német külügyminiszter nyilatkozatát, “amelyben a német hatóságoknak ezt a lépését az Ukrajnában zajló eseményekre vonatkozó gyanúsító célzásokkal, valamint azzal a teljesen hamis állítással indokolta, hogy az említett alkalmazottak munkájának célja a német szabadság és a német társadalom egységének aláásása volt”.

A német média április 4-én számolt be róla, hogy a német külügyminisztérium kiutasította a németországi orosz nagykövetség 40 alkalmazottját. Baerbock megerősítette a döntésről szóló hírt, de az érintettek számát nem közölte. Egyebek mellett azt hangoztatta, hogy a nemkívánatos személynek minősített orosz külügyi alkalmazottak munkája veszélyt jelent azokra, akik Németországban keresnek védelmet, amit Berlin “nem fog eltűrni”.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva akkor reagálást helyezett kilátásba “a német politikai gépezetnek erre a rosszindulatú lépésére”. Másnap úgy fogalmazott, hogy Moszkva úgy tekint a “példátlan döntésre”, mint Berlin Oroszországgal szemben nyíltan barátságtalan, a kétoldalú kapcsolatok egész komplexumának szándékos lerombolására irányuló irányvonalának megerősítésére.

Jevgenyij Ivanov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn az orosz parlament felsőházában azt mondta, hogy a háború kezdete óta 28 nyugati országból mintegy 400 orosz diplomatát utasítottak ki. Vezető helyen Lengyelországot, Németországot, Szlovéniát, Szlovákiát, Horvátországot, Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot említette meg.

Elmondta, hogy a konzuli képviseletek kapacitása számos országban megcsappant, ami megnehezíti a segítségnyújtást az ott élő orosz állampolgároknak. A sajtótitkárok kiutasítása ellehetetleníti az információk közvetítését.

“A Nyugattal fenntartott diplomáciai kapcsolatoknak a korábbi szinten való helyreállítása finoman szólva minden forgatókönyv szerint sokáig fog tartani és nehéz lesz” – fogalmazott a miniszterhelyettes.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Ismét leminősítette Ukrajnát a Moody’s

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekednek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Read More »