Európa és Oroszország sorra utasítják ki egymás diplomatáit

A belga szövetségi kormány 21, a brüsszeli orosz nagykövetségen, valamint az antwerpeni főkonzulátuson dolgozó orosz diplomatát, Hollandia pedig 17 orosz diplomatát utasított ki – jelentette be kedden Sophie Wilmés belga és Wopke Hoekstra holland külügyminiszter.

A La Libre című belga napilap szerint Wilmés a parlament külügyi bizottságának vitáján elmondta, hogy az érintetteknek 15 napon belül el kell hagyniuk Belgium területét. Az indoklás szerint a diplomaták kémkedtek és nemzetbiztonságra fenyegetést jelentő tevékenységekben vettek részt.

„Ezt a döntést nem szankciónak szánjuk. A diplomáciai csatornák nyitva maradnak, továbbra is támogatjuk a párbeszédet Oroszországgal” – idézte a La Libre Belgique a külügyminisztert, aki szerint a döntést Hollandiával konzultálva hozták meg, amely hasonlóan határozott a hágai orosz nagykövetségre akkreditált 17 személlyel kapcsolatban.

A holland külügy kedden közleményben erősítette meg, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat információi alapján az érintett személyek titkos hírszerzői tevékenységet folytattak. Wopke Hoekstra holland külügyminiszter a Het Laatste Nieuws flamand nyelvű belga napilapnak azt nyilatkozta: Hága felkészült arra, hogy Moszkva nem hagyja válasz nélkül ezeket az intézkedéseket.

Csehország kiutasította a prágai orosz nagykövethelyettest

Csehország nemkívánatos személynek minősítette a prágai orosz nagykövetség egyik diplomatáját és kiutasította az országból – közölte a Twitteren a cseh külügyminisztérium. A Deník N és a Respekt hírportálok szerint a kiutasított diplomata Feodosij Vladisevszkij, a prágai orosz nagykövet helyettese.

„Szövetségeseinkkel együtt csökkentjük az orosz kémtevékenységet az Európai Unióban” – indokolta továbbá a lépést a cseh külügyminisztérium. A hírportálok úgy tudják: a cseh biztonsági szolgálatok szerint Vladisevszkij kapcsolatban van az orosz titkosszolgálatokkal, amelyek kárt okoznak Csehországnak és ártanak a kétoldalú kapcsolatoknak. A cseh külügyminisztérium azzal számol, hogy Moszkva válaszlépésében kiutasítja a moszkvai cseh nagykövet helyettesét, Vitezslav Pivonkát.

Csehország és Oroszország diplomáciai kapcsolatai már hosszabb idő óta rendkívül feszültek. A cseh titkosszolgálatok azt állítják, hogy az oroszok állnak a 2014-ben, a morvaországi Vrbeticében egy lőszerraktárban történt robbanások mögött. Csehország ezért kiutasított Prágából 18 orosz diplomatát, válaszul Moszkva 20 cseh diplomatát küldött haza. Az Ukrajna elleni orosz támadás következtében Csehország bezárta kijevi nagykövetségét és lvivi konzulátusát, s felfüggesztette a két csehországi orosz konzulátus működési engedélyét.

Moszkva a három balti állam diplomatáit utasította ki

Az orosz külügyminisztérium kedden a litván nagykövetségről négy, a lettről három, valamint a moszkvai észt diplomáciai képviseletről és a szentpétervári észt főkonzulátus pszkovi irodájából három munkatársat utasított ki „a kölcsönösség elve alapján”. Az érintetteknek ugyanolyan időkeretben kell távozniuk, mint az országaikból kiutasított orosz diplomáciai alkalmazottaknak.

Az orosz diplomáciai tárca kedden bekérette a három ország nagykövetét és határozott tiltakozását fejezte ki náluk a balti államokban működő orosz nagykövetségek alkalmazottainak „provokatív, és indokolatlan” kiutasítása miatt.

A balti államok az orosz külügyi alkalmazottak kiutasítását korábban azzal indokolták, hogy „diplomáciai státuszukkal összeegyeztethetetlen” tevékenységet folytattak. Emellett, mint jelezték, döntésük egyben az Ukrajnával való szolidaritásuk kifejezése is.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »