Oroszország igyekezett emelt fővel távozni az Európa Tanácsból

Oroszország kilép az Európa Tanácsból, az erről hivatalos értesítést kedden átadták a szervezet főtitkárának, Marija Pejcinovic Buricnak – közölte az orosz külügyminisztérium. A bejelentés mindössze pár órával azelőtt történt, hogy a szervezet tagjai úgy döntöttek: kizárják Oroszországot a tanácsból.

„A NATO és az Európai Unió tagállamai, visszaélve az Európa Tanácsban (ET) lévő többségükkel, következetesen az oroszellenes politika eszközévé változtatják ezt a szervezetet, megtagadva az egyenjogú párbeszédet és mindazokat az elveket, amelyekre ez a páneurópai struktúra épült. Február 25-én diszkriminatív döntést fogadtak el Oroszország képviseletének felfüggesztéséről az Európa Tanács szerveiben” – állt a moszkvai diplomáciai tárca tájékoztatásában, amely leszögezte, hogy ilyen körülmények között Oroszország nem marad szervezetben.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) nem sokkal később, a kétnapos rendkívüli ülését követően elfogadott állásfoglalásában közölte: Oroszország az Európa Tanács alapokmánya szerint súlyos jogsértéseket követett el, nem tesz eleget kötelezettségvállalásainak, ezért a továbbiakban nem maradhat a szervezet tagállama.

A strasbourgi székhelyű szervezet parlamenti közgyűlése hangsúlyozta: az elkövetett jogsértések összeegyeztethetetlenek egy tagállam jogállásával, ezért az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának fel kell kérnie Oroszországot, hogy „haladéktalanul lépjen ki az Európa Tanácsból”. Arra az esetre, ha Moszkva nem tesz eleget a kérésnek, a közgyűlés azt javasolta, hogy a miniszteri bizottság tűzzön ki egy dátumot, melyet követően Oroszország tanácsi tagsága megszűnik.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek