Az EU újabb Oroszország elleni szankciókról döntött

Az Európai Unió az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul újabb gazdasági szankciókat fogadott el Oroszország ellen, újabb oligarchákra terjesztette ki a megszorító intézkedések hatályát, és megállapodott arról, hogy az uniós piacokon megtagadja a legkedvezőbb elbánást az orosz termékektől és szolgáltatásoktól – tájékoztatott az uniós tanács kedden. A közlés szerint az Európai Unió Oroszország elleni korlátozó intézkedéseinek negyedik csomagja tovább növeli a Kremlre nehezedő gazdasági nyomást és ellehetetleníti az ukrajnai orosz invázió finanszírozását.

A szankciós csomag teljes tilalmat rendel el minden pénzügyi tranzakcióra orosz állami tulajdonú vállalatokkal a legkülönbözőbb ágazatokban:

  • Az acéltermékekre uniós importtilalom lép érvénybe, ami mintegy 3,3 milliárd euró összegű exportbevétel-kiesést jelent majd Oroszország számára. A megnövekedett importkvótákat kompenzáció céljából más, unión kívüli országok között osztják szét.
  • Az intézkedés tiltja az új beruházásokat az orosz energiaágazatban; korlátozott kivételt csak a polgári célú nukleáris energia és bizonyos más energiatermékek élveznek.
  • Emellett tilalmat vezetnek be a luxuscikkek – köztük az autók és ékszerek – exportjára is.

A szankciós csomagban kibővítették a megszorító intézkedések alá vont emberek és szervezetek listáját is. A szankciók a Kremlhez közel álló oligarchákat és az üzleti elitet érintik, valamint olyan, katonai és védelmi területeken tevékenykedő vállalatokra vonatkoznak, amelyek logisztikával és anyagiakkal támogatják az Ukrajna elleni orosz inváziót.

Az EU arról is megállapodott, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) többi tagjával együtt megszünteti Oroszország vonatkozásában a legnagyobb kedvezmény elvének alkalmazását, ami azt jelenti, hogy megvonja az orosz termékektől és szolgáltatásoktól a legkedvezőbb elbánást az uniós piacokon – tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa.

https://www.instagram.com/p/CbIg5btsndN/

A tanács részleteket is közölt a kedden elfogadott szankciós csomagban érintetett orosz oligarchákról és vállalatokról; elmondásuk alapján az új korlátozó intézkedések 15 emberre és 9 szervezetre vonatkoznak. A szankcionált oligarchák között van Roman Abramovics, a londoni Chelsea futballklub tulajdonosa, valamint más kiemelkedő üzletemberek, akik kulcsfontosságú gazdasági ágazatokban – például a vas- és az acélgyártásban, illetve -kereskedelemben, az energia-, a bank-, és a médiaszektorban, valamint a katonai és a polgári felhasználású termékek és szolgáltatások területén – tevékenykednek. A listán lobbisták és propagandisták is szerepelnek, akik a Kreml narratíváját terjesztik az ukrajnai helyzetről; ilyen például Konstantin Ernst orosz filmproducer, a Channel One Russia vezérigazgatója. A szankcionált szervezetek közé a légiközlekedés, a katonai és polgári felhasználású termékeket gyártó – például a hajó- és a gépgyártás ágazatában működő – vállalatok tartoznak.

Az Oroszországot célzó uniós korlátozó intézkedések jelenleg 877 emberre és 62 szervezetre vonatkoznak; ellenük vagyoni eszközök befagyasztását rendelik el, valamint megtiltják a pénzeszközök rendelkezésre bocsátását. A jegyzékbe vett emberekre uniós beutazási és átutazási tilalom is vonatkozik.

Emlékeztettek: a tanács nemrégiben úgy határozott, hogy további hat hónappal, azaz szeptember 15-éig meghosszabbítja az Ukrajna területi épségének, önállósodásának és függetlenségének aláásásáért vagy veszélyeztetéséért felelős embereket sújtó szankciók hatályát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »