Lassan nem maradnak külföldi cégek Oroszországban

Az Ukrajna elleni orosz háború elleni tiltakozásul újabb világcégek jelentették be csütörtökön, hogy teljesen vagy részlegesen leépítik a kapcsolatukat Oroszországgal.

A Philip Morris International Inc. dohányipari konszern (PMI) bejelentette, hogy felfüggeszti a tervezett oroszországi beruházásokat, beleértve az új termékek bevezetését, valamint az innovációs, kereskedelmi és gyártási tevékenységekbe történő befektetéseket. A PMI emellett – az ellátási lánc zavarai és a változó szabályozások közepette – megerősítette az oroszországi gyártási tevékenység csökkentésére irányuló terveit.

A cég 1992-ben jelent meg Oroszországban, ahol jelenleg 3200 embert foglalkoztat. Van egy dohánygyára a leningrádi régióban (CJSC Philip Morris Izhora), valamint egy értékesítési hálózata is – a Philip Morris Sales and Marketings -, amely több mint 100 orosz városban forgalmaz cigarettát. Tavaly ősszel a PMI úgy döntött, hogy a dohánypiac visszaesése miatt bezár egy gyárat a krasznodari területen. Az orosz üzletág 2021-ben a konszern globális bevételének körülbelül 6 százalékát adta.

https://www.instagram.com/p/Ca6mTlPtNxZ/

A Hugo Boss AG német ruházati és divatcikk kereskedő vállalat közölte, hogy ideiglenesen bezárta oroszországi üzleteit, felfüggesztette minden kiskereskedelmi tevékenységét és az online értékesítést is. A cég bevételének mintegy 3 százaléka származott Oroszországból és Ukrajnából.

Az amerikai John Deere, a világ legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártója arról jelentett, hogy felfüggesztette szállításait Oroszországba és Fehéroroszországba. A cég oroszországi Orenburgban található gyárában vető- és talajművelő berendezések 9 típusát állítják elő, valamint 8R traktorokat és S, illetve W sorozatú kombájnokat szerelnek össze.

Ugyancsak csütörtökön jelentette be a Rio Tinto Plc, a világ egyik legnagyobb bányászati vállalata azt a tervét, hogy minden kereskedelmi kapcsolatot megszakít az orosz vállalkozásokkal. A Rio Tinto a Queensland Alumina (QAL) timföldfinomító többségi tulajdonosa Ausztráliában, amelyben az orosz Ruszal cégnek 20 százalékos részesedése van. Értesülések szerint a Rio Tinto valamilyen formában meg akarja szüntetni ezt a partnerséget. A vállalat emellett üzemanyagot és egyéb termékeket vásárol Oroszországból, többek között a mongóliai Oyu Tolgoi arany- és rézprojekt számára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Putyin a bezárt külföldi cégek átvételét sürgeti

A bezárt külföldi cégek „külső irányítás” alá vételét sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormánnyal csütörtökön tartott videókonferenciáján, amely során hangsúlyozta, hogy Oroszország nem kíván bezárkózni, kész minden partnerével együttműködni, és hogy az országban maradó külföldi befektetők jogait a kormánynak biztosan meg kell védenie.

Putyin határozott fellépést sürgetett a külföldi tulajdonban lévő vállalatok bezárásával kapcsolatban. Mint mondta, ezeknél a cégeknél „külső irányítást” kell bevezetni, és olyan embereknek kell átadni őket, „akik dolgozni akarnak”. „Ehhez elegendő jogi, piaci alapú eszköz áll rendelkezésre” – tette hozzá.

Mihail Misusztyin miniszterelnök a tanácskozáson azt mondta, hogy a külföldi cégek többsége – a munkahelyek és a bérek fenntartása mellett – tevékenységének átmeneti leállítását jelentette be. Közlése szerint törvénytervezet készült azzal a céllal, hogy megakadályozzák a vállalat-bezárásokat: a kormány külső irányítás bevezetését javasolja arra az esetre, ha egy külföldi tulajdonos indokolatlanul bezárja a cégét. A vállalat további sorsát a tulajdonos döntésétől teszik függővé. A kormányfő szerint a cél a vállalat tevékenységprofiljának, illetve a munkahelyek megőrzése.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »