Rekordon az új fertőzések száma Németországban

A csütörtökön közölt adatok szerint minden korábbinál magasabbra, 250 ezer fölé emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek napi száma Németországban.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása alapján az utóbbi 24 órában 262 752 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A napi új esetek száma először lépte át a 250 ezres határt; előző nap 215 854, egy héttel korábban 210 673 esetet regisztráltak.

Tovább romlott a legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság – az egy hét alatt regisztrált esetek százezer lakosra jutó száma – is: 1388,5-ön áll az egy nappal korábbi 1319 és az egy héttel korábbi 1174,1 után.

https://www.instagram.com/p/Ca6YXc9q1L8/

A szövetségi egészségügyi minisztérium március elején még úgy értékelte, hogy Németország túljutott az omikron vírusváltozat terjedése miatt megindult ötödik járványhullámon, és a tartományi kormányok – a szövetségi kormánnyal egyeztetve – március 4-én visszavonták a korlátozások nagy részét. Az első elemzések szerint a járványhelyzet romlása részben éppen a lazításoknak tulajdonítható.

Ugyanakkor a szövetségi kormány a lazítások folytatását javasolja. A fertőző betegségek elleni védekezés szabályairól szóló törvény tervezett módosítása szerint március 20-tól minden országos szintű szabály megszűnik, és a védekezésben helyi szintre, a veszélyeztetett embereket ellátó intézményekre – kórházakra, idősotthonokra – és a járványgócokra összpontosítanak majd.

A szövetségi kormányt alkotó koalíció pártjainak – a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) – közös módosító javaslata szerint továbbra is a tartományi kormányok a központi szereplők, rendeleteikkel fenntarthatják a járvány 2020-as kezdete óta bevezetett alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseket, például a közösségi maszkviselés és a társas távolságtartás szabályát. Szigorúbb előírásokról, lezárásokról, korlátozásokról viszont csak a tartományi parlamentek dönthetnek.

Több tartomány élesen bírálta a berlini vezetés javaslatát. Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg miniszterelnöke – a Zöldek egyik legtekintélyesebb politikusa – az ARD országos köztelevízió csütörtöki összeállítása szerint azt mondta: „súlyos hanyagság lenne, ha a szövetségi kormány ok nélkül kiadná a kezéből a vészhelyzetek hatékony kezelésére szolgáló eszközöket”. Hasonlóan fogalmazott az SPD egyik leginkább elismert politikusa, Stephan Weil, Alsó-Szászország tartomány kormányfője is, aki úgy fogalmazott: „nem dobjuk el a tűzoltó fecskendőt, amikor még lobognak a lángok”.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek