Leállította oroszországi befektetéseit az OMV

Az osztrák OMV olajtársaság leállította oroszországi befektetéseit és azt is fontolgatja, hogy kilép a Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmezőfejlesztési projektből.

Az OMV erről szóló közleményében az áll, hogy a döntés értelmében a jövőben nem fektetnek be Oroszországban, illetve hogy Oroszországot már nem tekintik az OMV kutatási és termelési portfóliója egyik kulcsfontosságú régiójának.

Emellett megkezdik a Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmezőfejlesztési projekt 24,99 százalékos részesedésének stratégiai felülvizsgálatát is. „Ez minden eshetőséget magában foglal, beleértve a kilépési lehetőségeket is” – áll a közleményben.

https://www.instagram.com/p/CW3pvbJqv9A/

A Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmező az egyik legnagyobb Oroszországban. A kitermelési licenc a Szevernyeftyegazprom tulajdona. Ebben a cégben a Gazprom 40 százalékos részesedéssel rendelkezik, és jelentős tulajdonhányada van a német Wintershall Dea GmbH, illetve az osztrák OMV Exploration and Production GmbH vállalatoknak is.

Az Ukrajna elleni orosz háború során a gázipari Gazprom és az olajipari Rosznyefty elveszítette stratégiai partnereit. A brit BP, a Rosznyefty második legnagyobb részvényese megszüntette az együttműködést, a Gazprom legrégebbi partnere, a British Shell pedig – a BP-t és az Equinort követően – minden oroszországi olaj- és gázprojektből kivonul.

A BP kiszáll az orosz Rosznyeft olajcégből Ukrajna megtámadása miatt

A BP után a Shell is kiszáll orosz üzleteiből

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek