A külföldi média kivonul Oroszországból

A BBC biztonsági okokból felfüggeszti újságíróinak oroszországi tevékenységét. A brit közszolgálati médiatársaság pénteki bejelentése szerint az intézkedés indoka az az új orosz törvény, amely börtönnel fenyegeti a média munkatársait.

Az Oroszországban pénteken elfogadott törvény alapján – amellyel a BBC a döntést indokolta – szabadságvesztéssel sújtható az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztése. A BBC indoklásában szerepel az is, hogy az Ukrajna ellen folytatott háborúval összefüggésben blokkolták a cég orosz nyelvű hírportálját.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) pénteken korlátozta az oroszországi hozzáférést a Lettországból üzemeltetett Meduza hírportál és az amerikai költségvetésből finanszírozott Szabadság Rádió orosz nyelvű híroldalához is.

Tim Davie, a BBC vezérigazgatója pénteki közleményében hangsúlyozta: úgy tűnik, hogy az új orosz törvény büntetendő cselekménynek minősíti a független újságírás folyamatát, és így a BBC-nek nem maradt más választása, mint az, hogy átmeneti időre felfüggessze a BBC News hírszolgáltató részleg újságíróinak és az őket segítő személyzet tagjainak munkáját Oroszországban.

Davie szerint az intézkedés arra az időre szól, amíg a BBC megvizsgálja, hogy milyen hatásai lehetnek „ennek a nemkívánatos fejleménynek”. A BBC vezérigazgatója hozzátette, hogy a BBC News orosz nyelvű hírszolgáltatása továbbra is működik Oroszország határain kívülről.

https://www.instagram.com/p/CatWwrbhrFi/

A Bloomberg News nem sokkal a BBC bejelentése után szintén hasonló döntést hozott. „Nagy sajnálattal úgy döntöttünk, hogy ideiglenesen felfüggesztjük munkánkat Oroszországban” – mondta pénteken John Micklethwait, a Bloomberg főszerkesztője. „A büntető törvénykönyv módosítása, amely úgy tűnik, hogy minden független riportert bűnözővé változtat, még a normális újságírás látszatát is lehetetlenné teszi az országban.”

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / Bloomberg / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek