Belgiumban is feloldják a korlátozásokat

Belgiumban hétfőtől megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, amely a koronavírus-járvány megfékezésére két évvel ezelőtt bevezetett korlátozások legtöbbjének feloldását jelenti; nem lesz szükség többet az oltási igazolványokra, a maszkhasználat pedig csak a tömegközlekedésen, a kórházakban és a repülőtereken marad kötelező – jelentette be Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken.

A kormányfő elmondta: a járványügyi korlátozások feloldását az tette lehetővé, hogy a fertőzések, a kórházi kezelések, illetve az intenzív osztályokon koronavírus-fertőzéssel ápolt betegek száma folyamatosan csökken az országban. Több mint 9 millió belga szerzett teljes védettséget, és legkevesebb 7 millióan kapták meg az emlékeztető oltást is – emlékeztetett.

Tájékoztatása szerint pénteken ülésezett utoljára a járványügyi intézkedésekért felelős belga konzultációs bizottság, mely egyebek mellett eltörölte a koronavírus elleni védettséget bizonyító oltási igazolványok belgiumi használatát; azokra csakis külföldi utazás esetén lesz szükség.

Noha az általános maszkhasználati kötelezettség megszűnik, a maszk viselése továbbra is javasolt; főként beltérben, rendkívüli tömeg esetén, illetve olyan helyeken, ahol nem biztosítható a másfél méteres távolságtartás.

Március hetedikétől az Unióból érkező utazóknak nem kell többet kitölteniük a járványügyi nyomon követést lehetővé tevő nyomtatványt (PLF), ez csakis az Unión kívüli országokból érkezők számára marad kötelező. Azon európai utazók számára, akik teljes védettséggel rendelkeznek, beutazáskor nem írnak elő koronavírus-tesztet és karantén-kötelezettséget sem. A járványügyi szempontból veszélyes országokból vagy régiókból érkezők esetében változatlanok maradnak a jelenlegi szűrési és karanténszabályok.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság pénteki tájékoztatása szerint ezen a héten naponta átlagosan 6011 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust; ez 27 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest. Szintén 27 százalékkal kevesebb fertőzöttet szállítottak kórházba; jelenleg 2108 embert ápolnak belga kórházakban, 19 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Intenzív osztályon 227 koronavírussal fertőzött beteg fekszik, számuk 16 százalékkal csökkent egy hét alatt. Naponta átlagosan 22-en halnak meg koronavírus-fertőzésben Belgiumban, ez 36 százalékos csökkenést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek