Az energiaárak új csúcsra tolták az inflációt Európában

Rekordszintre gyorsult januárban az euróövezeti infláció, miközben a maginfláció három hónapja a legalacsonyabb lett.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölte, hogy januárban 5,1 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése a decemberi 5,0 százalék után az euróövezetben. A teljes Európai Unióban 5,6 százalékos növekedést mértek a decemberi 5,3 százalékot követően.

A fogyasztói árak emelkedéséhez a válságot követő fellendülés és a feldolgozóipari beszállítói nehézségek mellett a legnagyobb mértékben az energiaárak járultak hozzá: az euróövezetben januárban 28,8 százalékos volt az energiaárak éves emelkedése, magasabb a decemberi 25,9 százaléknál. Energiaárak nélkül a januári infláció 2,5 százalék volt a decemberi 2,8 százalékot követően.

Az infláció alakulása az euróövezetben termékcsoportonként és összesítve. Forrás: Eurostat

Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek ára 3,5 százalékkal emelkedett januárban a decemberi 3,2 százalékkal szemben. Az energia, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek nélkül a fogyasztási cikkek januári éves áremelkedése (azaz a maginfláció) három hónapja a legalacsonyabb volt, 2,3 százalék a decemberi 2,6 százalék után.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek januárban. Az energiaárak havi bázison 6,2 százalékkal nőttek, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek ára pedig 1,1 százalékkal. Energiaárak, valamint az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek árának leszámításával a fogyasztói árak havi bázison 0,9 százalékkal csökkentek januárban az euróövezetben.

A legnagyobb, 12,3 százalékos éves áremelkedés Litvániában alakult ki januárban, 11 százalékos volt az infláció Észtországban és 8,8 százalékos Csehországban. A legalacsonyabb éves áremelkedést Franciaországban mérték, 3,3 százalékosat, Portugáliában 3,4 százalékkal, Svédországban pedig 3,9 százalékkal emelkedtek az árak.

Az Eurostat táblázata szerint Magyarországon 7,9 százalék volt az éves infláció januárban a decemberi 7,4 százalék és a tavaly januári 2,9 százalék után. Januárban a havi áremelkedés 1,4 százalék volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek