Hogyan érintheti az ellátási láncokat egy esetleges háború?

Az bizton állítható, hogy az olaj- és gázárak tovább emelkednek az orosz-ukrán válság eszkalálódásával, azonban nem az energiaárakra gyakorolt hatás lesz az egyetlen következmény: elemzők szerint a búzától az árpáig és a réztől a nikkelig számos területen akadozhatnak majd az ellátási láncok.

Ukrajnát sokan „Európa kenyereskosarának” tartják, így egy esetleges orosz invázió nagy csapást mérne az élelmiszer-ellátási láncokra – mondta Alan Holland, a Keelvar alapítója és vezérigazgatója.

Ukrajna rengeteg búzát, árpát, rozst és kukoricát termel, amire globálisan rengeteg ország – főleg Európa – támaszkodik. És, ahogy Holland fogalmaz, a betakarítási szezonig még van néhány hónap, „egy elhúzódó konfliktus ősszel kenyérhiányhoz és a fogyasztói árak növekedéséhez vezethet”.

Ahogy említettük, ez nem csak Európa problémája lesz, ugyanis sok közel-keleti és afrikai nemzet is az ukrán búzára és kukoricára támaszkodik, így az ellátási zavarok ezekben a régiókban is hatással lehetnek az élelmiszerbiztonságra. Ráadásul Kína is nagy importőre az ukrán kukoricának; valójában 2021-ben Ukrajna felváltotta az Egyesült Államokat mint Kína első számú kukoricabeszállítója.

A búza és a kukorica ára már szárnyalásba is kezdett: a chicagói árutőzsdén a búza ára mintegy 12%-ot ugrott az év eleje óta, míg a kukorica határidős jegyzései 14,5%-kal emelkedtek ugyanebben az időszakban.

Forrás: CNBC

Noha az infláció már így is mindenhol az egekben van, „az egyre emelkedő élelmiszerárakat további ársokkok súlyosbítanák, ha Oroszország elfoglalná Ukrajna alapvető mezőgazdasági területeit” – magyarázta Per Hong, a Kearney vezető elemzője, aki egyúttal rámutatott, hogy Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre; Ukrajnával együtt a globális búzaexport-piac nagyjából 29%-át teszik ki.

Ezen túlmenően a földgázellátásban bekövetkező esetleges fennakadások az energiaigényes termékek – például a műtrágya – előállítására is hatással lesznek. Műtrágyából egyébként már tavaly is hiány mutatkozott, ami miatt az árak ebben a szektorban is nagyon megugrottak.

Fémek és egyéb nyersanyagok

Ukrajna az évek során folyamatosan növelte exportját, és ma már számos területen jelentős nyersanyag-beszállítónak számít. Ehhez hozzájön, hogy Oroszország a globális rézkészletek mintegy 10%-ával rendelkezik, továbbá a nikkel és platina egyik fő termelője. A nikkel az elektromos járművek akkumulátorainak kulcsfontosságú nyersanyaga, míg a rezet az elektronikai gyártástól az építőiparig szintén széles körben használják.

„Az amerikai chipipar nagymértékben támaszkodik az ukrán neonra, míg Oroszország számos olyan elemet is exportál, amelyek elengedhetetlenek a félvezetők, a sugárhajtóművek, az autók és a gyógyszerek gyártásában” – fejtette ki Per Hong.

Németország jár a legrosszabbul

Bár az Európai Unió nagy részét érzékenyen érintené az eszkalálódó válság, Németország különösen megszenvedné azt, az ország ugyanis a gyártáshoz és az elektromos áramhoz szükséges energiaszükségletének nagy részét az Oroszországból származó földgázból fedezi.

„Ha a feszültségek tovább nőnek, és azt látjuk, hogy egy esetleges háború vagy a szankciók miatt fokozódnak a fennakadások, az visszafogja a németországi feldolgozóipari termelést” – magyarázta Atul Vashistha, a Supply Wisdom elnök-vezérigazgatója.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »