Mégis maradnak az orosz csapatok Fehéroroszországban

Bár eredetileg úgy tervezték, hogy a közös orosz-fehérorosz hadgyakorlatok február 20-án véget érnek és az orosz csapatok visszatérnek állandó állomáshelyeikre, ma bejelentették, hogy az Ukrajna keleti, szakadárok által ellenőrzött területein növekvő feszültség miatt határozatlan időre mégis ott maradnak az orosz katonák. 

Az alábbi, CNN által publikált térképen piros négyzetekkel vannak jelölve az állandó katonai bázisok, rombuszokkal pedig azok az egységek, melyek 2021 márciusa óta jelentek meg a térségben.

https://www.instagram.com/p/CaMgkETsA1q/

A Fehéroroszországban tartózkodó orosz csapatok tehát a fehérorosz védelmi miniszter mai bejelentése szerint határozatlan ideig maradnak, miközben ezen a héten szerdán a fehérorosz külügyminiszter még úgy nyilatkozott, hogy a hadgyakorlatok befejezése után (február 20.) egyetlen orosz katona sem marad az országban – és ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megerősítette.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Európa szerint Oroszország tényleg háborúra készül

A jelenlegi becslések szerint mintegy 150-190 ezer orosz katona tartózkodik Ukrajna határainál, a viszonylag nagy szórást az okozza, hogy egyes elemzők az oroszbarát szakadár harcosokat is beleszámítják ebbe az adatba, míg mások kizárólag az Ukrajna külső határainál „várakozó” orosz egységeket.

Forrás: CNN / Instagram / Guardian

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »