Továbbra sincs új elnöke Olaszországnak

Eredmény nélkül zárult az olasz államfőválasztás negyedik fordulója is a római parlamentben csütörtökön, a voksok számai azonban elkezdték vázolni a pártok akaratát, mivel a legtöbb érvényes szavazatot Sergio Mattarella távozó elnök kapta.

A negyedik napjához érkezett voksoláson az új államfő megválasztásához elegendőnek számít az ötven plusz egy százalékos támogatottság, vagyis 505 szavazat. A voksoláson a felső- és alsóház, valamint a tartományok küldöttei közül 981-en vettek részt: 441-an tartózkodtak, 261 politikus üres cédulával voksolt. A legtöbb szavazatot – 166-ot – Sergio Mattarella távozó államfő kapta, a második helyre Nino Di Matteo ügyész került 56 vokssal. A Matteo Salvini vezette Liga előre jelezte tartózkodását, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagjai pedig – a párt bejelentése szerint – fehér cédulát dobtak az urnába.

A hétfőn kezdődött államfőválasztás minden eddigi fordulója többség nélkül zárult. A legutolsó forduló azonban elkezdte vázolni a pártok akaratát: Sergio Mattarella szerdán 125 szavazatot kapott, most 166-ot. Ez azt jelenti, hogy egyre szélesebb annak támogatása, hogy más megoldás hiányában Mattarella maradjon az elnöki palotában.

A hétéves mandátuma végéhez érkezett, nyolcvanéves Sergio Mattarella hónapok óta ismétli, hogy nem kíván újabb hétéves mandátumot vállalni. Az államfőválasztás alatt Mattarella közösségi oldalain folyamatosan az elnöki palotából történő kiköltözése felvételei láthatók.

Az új államfőt február 4-ig kell beiktatni. Korábban Mattarella elődje, a szintén baloldali Giorgio Napolitano vállalt egymás után két mandátumot, de a másodikat idő előtt befejezte. A Mattarellára leadott szavazatok azt mutatják, hogy – a Liga és az M5S nélkül -, ki az, aki jelenleg a legnagyobb támogatottságot élvezi.

Elemzők sokatmondónak tartják a Nino Di Matteóra adott szavazatokat is, mivel ezek a függetlenek frakciójától érkeztek, bizonyítva, hogy egységes voksot képviselnek, nem megosztottak, és egyelőre nem állíthatók más frakciók oldalára.

A választás pénteken folytatódik, amikor szintén elegendő lesz az abszolút többség.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az olasz belpolitikai gyakorlat szerint előbb-utóbb “előbukkan” majd annak a jelöltnek a neve, aki vonzó lesz a többség számára, de ehhez a pártok közötti megállapodás szükséges az elnök személyéről éppúgy, mint a kormányfőről, aki vagy Mario Draghi marad, vagy más helyettesíti a következő egy évre, a 2023-as választásokig.

Az államfői posztra esélyesek listáján továbbra is Mario Draghi, a kereszténydemokrata Pierferdinando Casini, valamint Elisabetta Belloni neve szerepel; utóbbi jelölését azonban azonban sokan megkérdőjelezik, mivel a parlament nemzetbiztonsági bizottságának (Copasir) elnökéről van szó.

Az elnökválasztás felgyorsítására a Liga azt javasolta, hogy pénteken tartsanak két voksolási fordulót, erről azonban még nem született hivatalos döntés.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek