200 ezer felett a napi fertőzések száma Németországban

A csütörtökön közölt adatok szerint átlépte a kétszázezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint 24 óra alatt 203 136 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A napi új esetek száma az egy héttel korábbi 133 536-hoz képest bő 50 százalékkal emelkedett, és először haladta meg a kétszázezret.

A legfontosabb járványügyi mutatók közé tartozó hétnapi fertőzésgyakoriság – vagyis az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma – szintén minden korábbinál magasabbra, 1017,4-re emelkedett. A mutató első alkalommal emelkedett ezer fölé, egy héttel korábban 638,8-en állt.

A vírus omikron nevű változatának szétterjedése miatt elindult ötödik járványhullám a szövetségi kormány előrejelzése szerint még tovább emelkedik, és február közepén tetőzhet. A napi új esetek száma akkor a négyszázezret is elérheti.

A járványgörbe alakulása Németországban. Forrás: Worldometers

Az első négy hullám nem terhelte túl az egészségügyi ellátórendszert, és egyelőre az ötödik sem. Ez azonban változhat, mert az újonnan regisztrált fertőzöttek 7-10 nap múlva kerülhetnek kórházi kezelést igénylő állapotba – mondta csütörtökön a ZDF országos köztelevíziónak Gerald Gass, a német kórházszövetség (DKG) vezetője.

A vírus kevésbé súlyos megbetegedést okozó omikron változata miatt ezúttal nem az intenzív osztályokon, hanem a normál osztályokon kerülhet veszélybe az ellátás. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az orvosok és az ápolók között is egyre több a fertőzött – tette hozzá a csaknem 1900 németországi kórház érdekképviseletének vezetője.

A vírus okozta betegség elleni oltási kampány a szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint ugyan lassult decemberhez képest – amikor a naponta beadott oltások száma többször elérte az egymilliót -, de így is átlagosan 418 ezer adag vakcinát adnak be naponta, ami azt jelenti, hogy másodpercenként öten kapnak oltást Németországban. A bő egy éve, 398 napja elkezdett kampányban teljes oltást a lakosság 73,7 százaléka – 61,3 millió ember – szerzett. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 51,7 százaléka – 43 millió ember – kapta meg. Az oltatlanok 20,3 millióan vannak, a lakosság 24,4 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél kisebb gyermek, akik számára egyelőre nem áll rendelkezésre oltóanyag.
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek