Az Északi Áramlat-2 lehet az ára Ukrajna megtámadásának

Az USA és Németország együttesen figyelmeztette Oroszországot, hogy Ukrajna esetleges megtámadásával a már tavaly év vége óta készen álló Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezését kockáztatná – egyúttal jelezték, hogy továbbra is diplomáciai megoldásban reménykednek.

Egy nappal azután, hogy az USA és szövetségesei formálisan is reagáltak Oroszország követeléseire, mely a NATO keleti szárnyának megerősödését lenne hivatott visszafordítani, újabb irányt vett a geopolitikai játszma.

Ezúttal Németország szolgált kisebb meglepetéssel, amikor az új német külügyminiszter, Annalena Baerbock a parlamentben kijelentette, hogy a kormány egy erős szankciós csomagon dolgozik, melynek része a Nord Stream 2, azaz az Északi Áramlat-2 gázvezeték is.

Kép forrása: Nord Stream 2 AG

A gázvezetékkel kapcsolatosan évek óta folyik a vita, az USA rövid időre szankciókat is bevezetett a vezetéket építő vállalatokra, de az előző német kormány, még Angela Merkel vezetésével az Egyesült Államok, Ukrajna és Lengyelország tiltakozására ellenére végigvitte az építkezést, így az Északi Áramlat-2 tavaly október közepére elkészült.

Ami még hátramaradt, az az engedélyezési eljárás – és úgy tűnik, az új kormány már nem annyira elszánt a gázvezeték tényleges üzembe helyezésével kapcsolatban, mint az előző. 2021. november 16-án ugyanis társasági jogi problémák miatt  felfüggesztették az engedélyezési eljárást.

A helyzet tehát éles fordulatot vett tavaly október óta – akkor még Putyin zsarolta Európát azzal, hogy amennyiben nem kapja meg az engedélyeket az Északi Áramlat-2, Oroszország nem szállít elegendő gázt Európába, most pedig Németország jelezte, hogy kész feladni a vezeték használatát, ha Oroszország további ellenséges lépéseket tesz Ukrajna irányába.

Forrás: The Guardian / Kitekintő / Lazók Rómeó

Hozzászólások ()

Friss hírek