2023-ra rendbe jöhet a spanyol turizmus

A turisztikai ágazat gazdasági hozzájárulása 2023-ban érheti el a koronavírus-járvány előtti szintet – állapította meg csütörtökön Madridban bemutatott jelentésében az Exceltur spanyol turisztikai szövetség.

A szervezet alelnökének ismertetése szerint a múlt évben – 88,5 milliárd euróval – az ágazat adta az ország GDP-jének 7,4 százalékát, így közvetlen hozzájárulása a gazdaság teljesítményéhez 1,9 százalékkal, 36 milliárd euróval volt több, mint egy évvel korábban, azonban továbbra is elmaradt a 2019. évi 12,4 százalékos eredménytől.

José Luis Zoreda elmondta: 2021-ben a turizmus helyreállása csupán részleges volt, tele hullámvölgyekkel, amelyeket a járványhelyzet alakított. Rosszabbul teljesítettek azok a célpontok, amelyek a nemzetközi turizmus kedvelt úti céljai – például Madrid, Katalónia vagy a Baleár-szigetek -, viszont a belföldi utazások fellendülése összességében javított az ágazat helyzetén. Az északi “zöld” tartományokban – például Galiciában, Kantábriában, Navarrában – a városlátogatások helyett a szabadidős programok kerültek előtérbe.

Az Exceltur szakemberei arra számítanak, hogy a jelenleg zajló hatodik járványhullám miatt csak áprilistól élénkülhet fel ismét a turizmus a dél-európai országban, az első negyedévben 33,2 százalékos elmaradással számolnak a járvány előtti szinthez képest.

Számításaik szerint idén 10,5 százalék, 135,4 milliárd euró lehet az ágazat hozzájárulása a spanyol GDP-hez.

Spanyolország 2019-ben még a világ második leglátogatottabb országa volt, de 2020-ban 65 millió turistát veszített. A 2021-es látogatottsági adatokat a spanyol statisztikai hivatal (INE) várhatóan februárban teszi közzé.

  • Korábbi cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply