Az omikron miatt válságba került az amerikai egészségügy

Új rekordot döntött a kórházba szállított betegek száma az Egyesült Államokban a koronavírus omikron változatának rendkívül gyors terjedése miatt: a héten 145 982 amerikai fertőzöttet szállítottak kórházba – jelentette az NPR közszolgálati rádió kedden.

Az amerikai közszolgálati rádió tudósítása alapján ez a szám magasabb, mint amit a washingtoni egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma 2021. januárjában regisztrált. A tárca 5400 amerikai kórház folyamatos adatszolgáltatása alapján állítja össze a statisztikáit.

Az NPR szerint a koronavírusos betegek jelenleg az amerikai kórházak intenzív osztályos ágyainak mintegy 30 százalékát foglalják el, és a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött, kórházba szállított gyermekek száma is a legmagasabb a világjárvány kitörése óta.

A rádió emlékeztetett rá, hogy a rekordmagas számok világosan mutatják, milyen gyorsan terjedt el az országban a vírus omikron variánsa: a több mint 700 ezer napi új fertőzés is új csúcsot jelent.

Forrás: Worldometers

A kutatók és az egészségügyi dolgozók is arra figyelmeztetnek, hogy a túlzsúfolt kórházakban elkerülhetetlenül emelkedni fog a halálesetek száma, mivel a kórházi dolgozók nem tudják biztosítani mindenkinek a megszokott ellátást.

Az amerikai kórházak a keleti parti Maryland államtól az ország közepén fekvő Missouri államig mindenhol túlzsúfoltak, és a koronavírusos kórházi betegek száma már meghaladta vagy megközelítette a korábbi rekordértékeket. A tagállamok és a kórházak vezetői és dolgozói egyre komolyabb járványügyi figyelmeztetéseket adnak ki.

“Közelebb vagyunk egy válsághelyzethez, mint korábban bármikor” – nyilatkozta Dr. John Lynch, a nyugati parti Seattle-ben működő Washingtoni Egyetem orvoskarának munkatársa egy minapi sajtótájékoztatón.

Maryland állam kormányzója, Larry Hogan veszélyhelyzetet hirdetett ki a tagállamban, és a múlt héten kijelentette: a következő hetek “a járvány kitörése óta a legnehezebb időszakot” fogják jelenteni.

Az arizonai egészségügyi dolgozók arra figyelmeztetik a tagállam vezetését, hogy az állami egészségügyi rendszer az “összeomlás szélére” került. “Több olyan esetünk is volt, hogy a betegek keringése összeomlott, nagyon rosszul lettek és néhányan meg is haltak a váróteremben” – mondta el Dr. Bradley Dreifuss, az Arizona állambeli Tucsonban dolgozó kórházi sürgősségi szakorvos újságíróknak.

“A kórház csordultig van betegekkel” – jelentette ki Dr. Kristin Englund, a Clevelandi Klinika fertőző betegségekkel foglalkozó szakorvosa. “Az intenzív osztályunk megtelt, és a hagyományos kórházi ágyaink is tele vannak páciensekkel, nagyon sok közülük koronavírusos” – mondta Englund doktornő.

A tagállami kormányzók országszerte több helyen mozgósították a Nemzeti Gárda tagjait, hogy megerősítsék a túlterhelt kórházakat.

Az egyetlen reménysugár, hogy más országok tapasztalataihoz hasonlóan az Egyesült Államok adatai is azt mutatják, hogy a vírus omikron változata kevésbé súlyos tüneteket okoz, mint a korábbi delta variáns – állapította meg az NPR. Hozzátette: egyes amerikai kórházakban azt tapasztalták, hogy már kevesebb koronavírusos betegnek van szüksége intenzív osztályon történő ellátásra vagy lélegeztetőgépre, mint korábban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: éves mélypontján a DAX

Jelentős eladási hullám bontakozott ki a hét utolsó kereskedési napján az európai részvénypiacokon, a DE30 több mint 2%-kal került lejjebb és közel kétéves mélypontra jutott. Az eleve borús hangulatot a német BMI adatok rontották tovább.

Read More »