Magyarországon is indul az ötödik hullám

Ismét emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon; ennek oka a rendkívül fertőző omikron variáns terjedése. A háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője csütörtökön úgy fogalmazott: hazánkba is megérkezett a járvány ötödik hulláma.

A koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon azt írták: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elemzése szerint a magyarországi fertőzések 11 százalékát már az omikron variáns okozza. A vírusmutáns duplázási ideje rendkívül gyors – 1,5-3 nap -, azaz ennyi idő alatt megkettőződhet a fertőzöttek száma.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az omikron okozta megbetegedés súlyosságáról még nem áll rendelkezésre kellő klinikai tapasztalat. Az eddigi külföldi tapasztalatok alapján elmondható, hogy ez a vírusvariáns kevésbé támadja meg a tüdőt, elsősorban a felső légutakra koncentrálódik. Főként orrdugulás, torokfájás a fertőzés következménye, vagyis náthaszerű tünetekkel jelentkezik – ismertették, kiemelve: „az oltás ez esetben is jelentősen csökkenti a betegség súlyos lefolyásának a kockázatát”.

Az Európai Unióban jelentett esetek között jelentős a tünetmentesek aránya; súlyos állapot, kórházi kezelés szükségessége vagy haláleset nagyon ritkán fordult elő. Ehhez azonban hozzátartozik, hogy az első esetek – ahogy más variánsoknál is – jellemzően az utazóknál, aktív dolgozóknál és rokonaiknál, barátaiknál fordul elő; ők alapvetően a fiatalabb, egészséges, komoly alapbetegséggel nem rendelkező lakosságcsoportot jelentik.

Az omikron variánst eddig 128 országban azonosították, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem zárta ki, hogy ennél több helyen is jelen lehet, ahol nincsenek meg a technikai feltételek a diagnosztizálására.

Magyarországra is megérkezett az ötödik hullám

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője az M1 aktuális csatornán csütörtökön közölte: jelentősen emelkedett a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Erre – mint megjegyezte – számítottak is, miután Európa-szerte gyorsan terjed a koronavírus omikron variánsa. Ezzel együtt meglepte őket, hogy – pár nappal a negyedik hullám vége után – ilyen gyorsan elérkezett Magyarországra is az ötödik hullám.

Kiemelte, hogy a légúti tüneteket mutató betegeket arra kérik: előzetesen telefonon jelentkezzenek be, így időpont alapján, elkülönítve tudják őket fogadni. Járványügyi szempontból nagyon fontos, hogy a fertőző betegeket elkülönítsék a krónikus betegektől.

A szakember szerint a következő időszakban várhatóan sokan fertőződnek meg, de a kórházban ápoltak száma kevésbé növekszik majd. „Most még inkább felértékelődik a harmadik oltás szerepe. Ugyanis azoknál, akik már megkapták a három védőoltást, sokkal kevésbé valószínű a súlyos megbetegedés kialakulása” – hangsúlyozta.

6500 felett az új fertőzöttek száma

A koronavirus.gov.hu legfrissebb adatai szerint az elmúlt 24 órában 6524 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 282 957-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 101, többségében idős, krónikus beteg, így a halálesetek száma 39 780-ra emelkedett.

Forrás: MTI

A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő – jelenleg 1 137 648 -, az aktív fertőzötteké pedig 105 529-re emelkedett. Kórházban 3070 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen.

Közben újabb oltási akció kezdődött: csütörtökön 34 ezren kérték az oltást, a legtöbben ezúttal is a megerősítő oltásért mentek. Az oltási akció péntek délután, valamint szombaton is folytatódik a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben, ahol ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet kérni az oltást.

Kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani.

Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon. Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »