Péntektől megkönnyítik az angliai beutazást

Megszűnik a héten a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége, és az érkezés után is elégséges lesz egy gyorsteszt, amelynek eredményét nem kell elkülönítésben megvárni – jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján közölte, hogy az új szabályozás pénteken, brit idő szerint hajnali 4 órától – közép-európai idő szerint 5 órától – lép érvénybe.

Grant Shapps közlekedési miniszter nem sokkal később, a Twitteren közzétett bejegyzésében ezt úgy pontosította, hogy pénteken az indulás előtti tesztkötelezettség, valamint az az előírás szűnik meg, hogy az angliai érkezés utáni újabb teszt eredményét elkülönítésben kell megvárni.

Shapps tájékoztatása szerint vasárnap – ugyancsak brit idő szerint hajnali 4 órától – szűnik meg az angliai érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelme, és attól az időponttól elégséges egy gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is.

A közlekedési miniszter kiemelte, hogy mindez a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utazókra, illetve – oltási státusztól függetlenül – a 18 éven aluliakra vonatkozik.

Shapps hangsúlyozta továbbá, hogy az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelni. Tájékoztatása szerint ha az angliai érkezés utáni gyorsteszt eredménye pozitív, az érintettnek elkülönítésbe kell vonulnia és PCR-tesztet kell elvégeztetnie, ehhez viszont már használható az NHS ingyenes tesztelési szolgáltatása.

A közlekedési miniszter egyúttal bejelentette, hogy a brit kormány még január vége előtt teljes körűen felülvizsgálja az utazásra vonatkozó intézkedéseket, és stabil szabályozási rendszert léptet életbe a 2022-es esztendő egészére.

A jelenlegi szabályozás – amely a pénteki, illetve a vasárnapi módosítások előtt érkezőkre még érvényes – azt írja elő, hogy az utazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával PCR- vagy gyorstesztet, az angliai érkezésük utáni második nap végéig pedig PCR-szűrést kell elvégeztetniük, és az érkezés utáni PCR-teszt eredményét elkülönítésben kell megvárniuk. A brit kormány ezt a szigorítást a gyorsan terjedő omikron koronavírus-variáns behurcolásának megfékezése végett rendelte el tavaly.

Boris Johnson a szerda esti alsóházi tájékoztatón elmondta: az omikron felbukkanása utáni időszakban még helyénvaló intézkedés volt az utazási korlátozások elrendelése a vírusvariáns nagy-britanniai elterjedésének lassítása végett. Azóta azonban ez a vírusváltozat olyan mértékben elterjedt az országban, hogy az utazási tesztkötelezettségek már csak korlátozott hatást gyakorolnak a fertőződési esetszámok növekedésére, a turisztikai szektort viszont jelentős pótlólagos költségekkel terhelik.

Johnson bejelentette: mindezek alapján a kormány úgy döntött, hogy péntektől eltörli az indulás előtti tesztkötelezettséget az Angliába utazók számára.

A kormányfő hangsúlyozta: ez a kötelezettség az Angliából külföldre utazókat is elbizonytalanította, mivel sokan tartottak attól, hogy a visszaindulás előtti teszt esetleges pozitív eredménye miatt külföldön ragadnak, és ez komoly pluszköltségekkel terheli őket.

Johnson az alsóházi tájékoztatón megerősítette: a brit kormány nem hiszi, hogy újból szükség lenne az ország teljes lezárására, ahogy ez a koronavírus-járvány korábbi szakaszaiban történt. Az ilyen lezárásoknak ugyanis megvan az áruk: pusztító hatást gyakorolnak az emberek fizikai és mentális jólétére csakúgy, mint az üzleti vállalkozásokra, a foglalkoztatásra, a megélhetésre, és ami mindennél rosszabb, a gyerekek későbbi boldogulási esélyeire is.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »