Egészségügyi rendkívüli állapotot vezetnek be Franciaország tengerentúli területein

A francia kormány szerdán egészségügyi rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország több tengerentúli területén, ahol a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt jelentősen megemelkedett a fertőzöttek száma, a helyi lakosság átoltottsága viszont jóval alacsonyabb, mint az anyaországban élőké.

Az intézkedés Guadeloupe-ot, Francia Guyanát, Mayotte-ot, Saint-Martint és Saint-Barthélemyt érinti. Réunion szigetén és Martinique-on már december 27-e óta érvényben van a rendkívüli állapot, amelynek értelmében a helyi prefektúrák korlátozhatják az emberek szabad mozgását.

„E területek kórházi kapacitását és a lakosság átoltottságát tekintve, a koronavírus jelenlegi hulláma olyan egészségügyi katasztrófát jelent, amely a lakosság egészségét fenyegeti” – olvasható a kormányrendeletben.

A karibi térségben található Guadeloupe szigetén a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma kedden 1820 volt, s ez a szám az elmúlt hét napban 549 százalékkal emelkedett, miközben a lakosság alig 40 százaléka vette fel az oltás első adagját. Francia Guyanán a helyiek csak 31 százaléka kérte az oltást.

„Ezzel az oltási szinttel a betegség súlyos formái kialakulásának kockázata erősen megnőtt, és gyorsan a kórházi ellátórendszer telítődéséhez vezethet” – jegyzi meg a rendelet.

Guyanán csaknem kétszer annyi súlyos beteget ápolnak az intenzív osztályokon, mint amennyit az eredeti kapacitás lehetővé tenne. Guadeloupe-on nyolcvan százalékos az intenzív osztályok telítettsége, miközben másfél hónapja folyamatosak a tüntetések az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók oltási kötelezettsége ellen. Kedden a helyi egyetemi kórház igazgatóját és két helyettesét a rendőrségnek kellett kimenekítenie az irodájukból, amelyet feldühödött tüntetők foglaltak el.

A tüntetők azt követelik, hogy az oltást megtagadó dolgozók a felfüggesztési idejük alatt is megkaphassák a fizetésüket. A helyi kórház eközben azt közölte, hogy a dolgozók 95 százaléka felvette az oltást.

Gabriel Attal párizsi kormányszóvivő szerdán „szégyenletesnek és felháborítónak” nevezte az egészségügyi dolgozókkal szembeni erőszakos cselekményeket, arra emlékeztetve, hogy éppen ők azok, akik éjjel-nappal küzdenek a járvány ellen.

Olivier Véran egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint október 1-je óta nem jelentkeztek annyian – mintegy 66 ezren – első oltásra, mint szerdán. A tárcavezető szerint egyértelmű, hogy az emelkedés annak a törvénytervezet körüli vitának köszönhető, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakulna át. Az intézkedéssel a kormány célja, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt nyomást gyakoroljon arra a csaknem 5 millió franciára, az oltásra jogosultak 9 százalékára, aki még nem kérte a védőoltást. Véran azt is bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában regisztrált új fertőzöttek száma 335 ezer új esettel ismét rekordot döntött.

Rosszul sült el Macron harcias megjegyzése

Fenyegetéseket kapnak a francia képviselők az új törvénytervezet miatt

Január közepétől már két oltással sem szabad az élet Franciaországban

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »