A következő járvány halálosabb lehet, mint a Covid

A jövőbeli járványok még a Covid-19-nél is halálosabbak lehetnek, ezért a világnak minden téren fel kell készülnie a következő vírusrohamra – mondta az Oxford-AstraZeneca vakcina egyik megalkotója.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a koronavírus világszerte 5,26 millió emberéletet követelt, több billió dollárnyi gazdasági teljesítményt törölt el és szinte mindenki életét fenekestül felforgatta.

“Az az igazság, hogy a következő még ennél is rosszabb lehet, sokkal fertőzőbb vagy halálosabb, esetleg mindkettő” – mondta Sarah Gilbert oxfordi vakcinafejlesztő. “Nem ez az utolsó alkalom, hogy egy vírus veszélyezteti az életünket és a megélhetésünket” – magyarázta, hozzátéve, hogy ezért a világnak fel kell készülnie egy ilyen eshetőségre.

Gilbert mindezt azzal kapcsolatban fogalmazta meg, hogy a koronavírus legújabb, eddieknél jóval fertőzőképesebb variánsa, az omikron meglehetősen gyorsan terjed az Egyesült Királyságban, és félő, hogy a keddtől életbe lépő utazási szabályokat nagy valószínűséggel túl későn vezetik be ahhoz, hogy képesek legyenek megakadályozni egy esetleges újabb fertőzéshullámot.

Vasárnap országszerte 86 új omikronos esetet jelentettek, így számuk 246-ra emelkedett. Szakértők szerint a vírusváltozat egy hónapon belül dominánssá válhat az Egyesült Királyságban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / The Guardian

Hozzászólások ()

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »