Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

A parlamentben a legnagyobb ellenzéki pártnak számító LR öt jelöltjére a 140 ezer párttag elektronikus úton szavazhatott szerda reggel óta.

Az első fordulóban nagy meglepetésre Eric Ciotti végzett az élen a szavaztok 25,59 százalékával, a 25 százalékos támogatottságot élvező Valérie Pécresse előtt. A pénteken és szombaton megrendezendő második fordulóban azonban ez utóbbinak van nagyobb esélye megnyernie az előválasztást, miután a három kiesett jelölt, a 23,93 százalékot elérő Michel Barnier, az Európai Unió korábbi Brexit-ügyi főtárgyalója, a 22,36 százalékon végző Xavier Bertrand, az északi Hauts-de-France régió elnöke és az alig 3,13 százalékot kapó Philippe Juvin orvos is az ő támogatására kérte a párttagságot.

Christian Jacob, az LR vezetője az eredményhirdetéskor üdvözölte, hogy a 140 ezer párttag nyolcvan százaléka részt vett a jelöltállító szavazás első fordulójában.

Néhány perccel később Xavier Bertrand – akinek a felmérések szerint a legnagyobb esélye lett volna az öt jelölt közül sikeresen szerepelni Emmanuel Macron államfővel szemben – összefogásra szólított fel Valérie Pécresse mellett. Michel Barnier – akit a közvélemény-kutatók az élre vártak a párton belüli népszerűsége miatt – pedig úgy vélte, hogy Pécresse-nek nagyobb esélye van nyerni az elnökválasztáson, mint Ciotttinak.

Négy és fél hónappal a megmérettetés előtt a felmérések azt mutatják, hogy ha most tartanák az elnökválasztást, a Köztársaságiak egyik jelöltje sem jutna tovább az április 24-én esedékes második fordulóba, ahol a jelenlegi elnökkel, Emmanuel Macronnal a Köztársaságiaktól jobbra álló Marine Le Pennek, a Nemzeti Tömörülés jelöltjének vagy a függetlenként induló publicistának, Eric Zemmournak van esélye megmérkőzni.

„Én vagyok az egyetlen, aki meg tudja verni Emmanuel Macront” – jelentette ki első nyilatkozatában Pécresse, akinek sajtótájékoztatóján megjelent Xavier Bertrand és Philippe Juvin is.

Nem sokkal később a szigorú bevándorlásellenes javaslatairól ismert Ciotti is ugyanezt állította magáról, szerinte ugyanis csak „a nézeteit nyíltan felvállaló erős jobboldalnak lehet esélye a jelenlegi államfővel szemben”. A képviselő egy korábbi vitában már jelezte, hogy ha Eric Zemmour bejut a második fordulóba, ő rá fog szavazni Macronnal szemben, miután Zemmour nézeteit számos francia osztja. Ciotti és Zemmour köztudottan jó barátok, miközben Pécresse „a provokációk emberének” tartja a publicistát.

https://www.instagram.com/p/CW_vjtxsWUu/

A hat hétig tartó kampányban – amelynek legfőbb témája a bevándorlás feltételeinek szigorítása és a közbiztonság javítása volt – négy televíziós vitát rendeztek a jobboldali jelöltek azzal a nem titkolt céllal, hogy ne csak a párttagságnak, hanem minden választónak megmutassák, alkalmas jelöltek az ország irányítására.

Zemmour a Twitteren gratulált Ciottinak a győzelemhez, és ahhoz, hogy a Köztársaságiak tagjai közül ilyen sokan támogatják azokat a nézeteket, amelyeket mindketten képviselnek. Marine Le Pen viszont iróniával reagált az eredményre. „Nem vagyok abban biztos, hogy jó hír az LR számára, hogy a tagság ennyire megosztott” – mondta a jelöltek közti szoros eredményre utalva.

A második forduló péntek reggel 8 órakor kezdődött; a párttagok szombat délután 2 óráig szavazhatnak az interneten. Az eredmények ismertetése szombaton a délutáni órákban várható.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: az EKB még nem látja a jeleket

Christine Lagarde, az EKB elnöke ma elmondta, hogy nem látják tiszta jelét annak, hogy a maginfláció csökkenne, dinamikája továbbra is erős. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az EKB nem feltétlenül emeli tovább a kamatokat, de nem is zárja ki a további szigorítást.

Read More »

Nemsokára a holland köztisztviselőknek sem szabad tiktokozni

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.

Read More »