Barbados végleg maga mögött hagyja a gyarmati múltat

Sandra Masont választották Barbados első elnökévé. A hölgyet november 30-án, az ország Nagy-Britanniától való függetlenedésének 55. évfordulóján iktatják be.

Barbados a Karib-térség egy szigetállama, a Kis-Antillák legkeletibb tagja. Nagy-Britanniától 1966. november 30-án függetlenedett; jelenleg a Brit Nemzetközösség tagja, államfője a mindenkori brit uralkodó. Legalábbis eddig így volt, ugyanis 2021. november 30-án az ország köztársasággá készül válni.

A kormány ezt tavaly jelentette be, mondván: “eljött az ideje annak, hogy Barbados teljesen maga mögött hagyja gyarmati múltat”.

A 72 éves, jogász végzettséggel rendelkező Sandra Mason 2018 óta az ország főkormányzója, és egyúttal ő volt a barbadosi fellebbviteli bíróság első női tagja. Főkormányzói minőségében, 2018-ban találkozott a királynővel a Buckingham-palotában.

Nem Barbados lesz az első volt brit gyarmat a karibi térségben, amely köztársasággá válik. Guyana ezt a lépést 1970-ben tette meg, alig négy évvel a Nagy-Britanniától való függetlenség megszerzése után. Trinidad és Tobago 1976-ban, Dominika pedig 1978-ban követte a példát. Emellett Jamaica is jelezte már, hogy fontolóra veszi a változtatást.

Forrás: BBC / Instagram

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply