Szigorítják a korlátozásokat Katalóniában

Katalóniában egyre több nyilvános hely – például az éttermek, az edzőtermek, a mozik és az idősotthonok – péntektől kizárólag oltási igazolvánnyal vagy negatív koronavírusteszttel látogathatóak. Ez eddig csak az éjszakai szórakozóhelyeken volt követelmény.

A katalán autonóm kormány egészségügyi tárcája szerint az intézkedés lehetővé teszi, hogy ezeknek a nyilvános helyeknek a diagnosztizált fertőzések terjedése ellenére se kelljen bezárniuk. A tárca hangsúlyozta, hogy a regisztrált fertőzések száma a védőoltásnak köszönhetően meg sem közelíti a korábbi járványhullámok során tapasztaltakat.

Katalóniában százezer emberből átlagosan 208-an fertőződtek meg az utóbbi két hétben, míg az országos átlag 160 eset. A fertőzöttségi arányt tekintve a tizenhét spanyol tartomány közül jelenleg Katalónia az ötödik helyen áll. Extremadurában a legkedvezőbb a helyzet, míg Navarrában a legrosszabb.

Kapcsolódó cikkünk: Spanyolország megbirkózik a negyedik hullámmal

Navarrában  szombattól vezetik be az oltási igazolvány vagy a negatív teszt követelményét a 60 férőhelynél nagyobb vendéglátóhelyeken, valamint a diszkókban és a kulturális tömegrendezvényeken.

Hasonló lépést terveznek Valenciában és a Kanári-szigeteken is, ahol az autonóm kormányok még a bíróság jóváhagyására várnak az intézkedés bevezetéséhez. Baszkföldön a bíróság a héten elutasította ugyanezt a javaslatot, azonban a helyi kormány fellebbezett a döntés ellen. A központi spanyol kormány nem tervezi országosan elrendelni  az egyes tartományokban bevezetett korlátozásokat.

A 20minutos című internetes lap pénteken közölt közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 78,5 százaléka támogatja, hogy korlátozásokat vezessenek be azok számára, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen. Spanyolországban 37 és fél millió ember, az eddig oltható 12 év feletti lakosság 89 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét adagját.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »