Az EU-nak szüksége van a munkaerő célú bevándorlókra

Az Európai Unió lehetővé teszi a migráció legális módjait, beengedi a munkaerő célú bevándorlókat és javítja az unión kívüliek munkavállalásának körülményeit – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban.

Szkínász az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének a jogszerű migrációra vonatkozó uniós politikáról és a vonatkozó jogszabályokról folytatott vitáján közölte: Európában számos ágazat küzd munkaerőhiánnyal, melyet az unión belüli mobilitás nem tud megoldani.

Az uniós biztos kijelentette: a legtöbb migráns legális úton érkezik Európába, hozzáad valamit az adott társadalomhoz. A legális bevándorlók nem jelentenek pénzügyi terhet a tagországoknak, hanem nagymértékben hozzájárulnak az unió gazdaságához, és több adót is fizetnek, mint amennyit szociális járulékként kapnak a tagállamoktól.

“Bevándorlás mindig volt és mindig is lesz, csak jobban meg kell szervezni az irányítását” – fogalmazott. Mint hangsúlyozta, az EU érdeke, hogy magához vonzza az unión kívüli munkavállalókat, hogy Európa valódi innovációs központtá váljék. Jelenleg ugyanis a legális bevándorlók az amerikai kontinens északi államait, valamint a csendes-óceáni térséget részesítik előnyben.

Szkínász emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament szeptember közepén elfogadta a magasan képzett, unión kívüli munkavállalók alkalmazásához szükséges kék kártya reformját, amely rugalmassága révén – véleménye szerint – segít az egyes kulcságazatokban tapasztalható munkaerőhiány csökkentésében.

Megújul az uniós kék kártya, egyszerűbb lesz a munkavállalás

Az uniós biztos végezetül kiemelte: a legális bevándorlás “kétirányú utca”, amely azt jelenti, hogy amíg az EU lehetővé teszi a migráció legális módjait, a bevándorlóknak el kell fogadniuk az európai szabályokat, értékeket és a társadalmi modelleket.

“Azoknak, akik Európába jönnek, el kell fogadniuk a nőknek a családban, a társadalomban és a munka világában betöltött helyét és szerepét. Tiszteletben kell tartanuk a vallási szabadságot és meggyőződést, valamint azokat az etikai szabályokat, amelyek Európában uralkodóak” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »