Népszerű az orosz útlevél Ukrajnában

A luhanszki „népköztársaság” szinte minden lakója orosz állampolgárságot akar – jelentette ki Leonyid Paszecsnyik, az önkényesen kikiáltott kelet-ukrajnai szakadár terület vezetője pénteken a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva. 

„Vannak előre megállapított kvóták az orosz útlevelek megszerzésére – ez napi ötszáz útlevelet jelent – , de gyakorlatilag a népköztársaság összes állampolgára orosz állampolgár akar lenni” – fogalmazott Paszecsnyik. Sokatmondónak nevezte, hogy június végéig minden időpont foglalt az útlevelek igénylésére.

Jurij Vorobjov, az orosz szövetségi tanács (felsőház) elnökhelyettese szerint csupán technikai kvótákról van szó, ugyanis a bevándorlási hatóság egy nap nem képes ötszáznál több útlevelet kiállítani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök április végén hozott rendeletében humanitárius okokra hivatkozva leegyszerűsítette a délkelet-ukrajnai szakadár területek lakóinak oroszországi honosítását.

Az Egy övezet, egy út fórum csúcstalálkozóján, Pekingben Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, nemcsak a két kelet-ukrajnai “köztársaság”, Donyeck és Luhanszk lakói, hanem az összes ukrán számára megkönnyítenék az orosz állampolgárság megszerzését.

Putyin: minden ukrán lehetne orosz állampolgár

Az orosz elnök május elsején a rendelet hatályát kiterjesztette azokra az ukrán állampolgárokra és hontalan személyekre, illetve gyerekeikre, akik elhagyták a Krímet és Szevasztopolt a félsziget orosz elcsatolása, 2014. március 18. előtt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »