Az EU továbbra sem finanszíroz falakat és kerítéseket

Lengyelországnak igényelnie kellene az uniós hatóságok segítségét a Fehéroroszországgal közös keleti határon kialakult migrációs helyzetre tekintettel – jelentette ki Adalbert Janz, az Európai Bizottság belügyekben illetékes szóvivője a brüsszeli testület hétfői sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az Aljakszandr Lukasenka vezette fehérorosz rezsim, a migránsok kihasználásával “kétségbeesett” kísérleteket tesz az Európai Unió destabilizálására, amelynek következtében ismét több száz migráns gyűlt össze a fehérorosz-lengyel határon.

“A legfontosabb feladat most az, hogy hatékonyan védjük meg a határainkat, olyan uniós értékeken alapuló eszközökkel, amelyek méltányosak és humánusak az érintettekre nézve” – emelte ki.

Hozzátette: közös uniós határt, csakis közös eszközökkel lehet a legjobban védeni, ehhez az uniós hatóságok – a Frontex határvédelmi ügynökség, az EASO menekültügyi és az Europol bűnüldözési hivatalok – nyújthatnak segítséget.

Adalbert Janz szóvivő szerint ezek a hatóságok segítenek a migránsok nyilvántartásba vételében, a menedékkérelmek feldolgozásában, és erősítik az embercsempészet elleni küzdelmet. Lengyelországnak először is hivatalosan kérnie kell ezt a segítséget, ahogyan azt a bizottság korábban is szorgalmazta – tette hozzá.

Dana Spinant bizottsági vezető szóvivő nyomatékosította: az Európai Unió nem finanszíroz se falakat, se szögesdrót-kerítéseket, helyettük inkább a határok védelméhez kapcsolódó felszereléseket és kapacitások megerősítését támogatja pénzügyileg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Peter Stano uniós külügyi szóvivő arról tájékoztatott, hogy az EU-tagállamok kormányait tömörítő Tanácsban, már tárgyalások folynak arról, hogy sürgősen módosítani kell a már folyamatban lévő szankciókat az elnyomó minszki vezetés ellen, úgy hogy azok már az aktuális hibrid fenyegetésekre válaszoljanak.

Forrás: MTI

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply