Macron belátta, hogy védtelen az EU a menekültekkel szemben

Az illegális bevándorlás európai szintű kezelése érdekében Emmanuel Macron francia államfő új béke és barátsági szerződés megkötését szeretné elérni Afrikával az Európai Unió égisze alatt. Macron szerint az illegális bevándorlás elleni jobb védelemre, rendszeres visszatoloncolásokra és a schengeni övezet reformjára van szükség.

„Az Európai Unió francia elnöksége alatt az egyik legfőbb célom az lesz, hogy megpróbáljak tető alá hozni egy béke és barátsági szerződést Afrikával, amelynek egyik újdonsága az lesz, hogyan tudják az európaiak az afrikai fiatalokat képessé tenni arra, hogy a saját kontinensükön boldoguljanak” – mondta a francia elnök az AFP tudósítása szerint a franciaországi protestáns vállalkozók képviselőivel kedden este Párizsban elköltött vacsoráján.

„A származási országokkal együtt végig kell gondolni egy sokkal jobban megszervezett migrációs politikát, mindenekelőtt Afrikával” – tette hozzá Emmanuel Macron, kiemelve, hogy ehhez az illegális bevándorlás elleni jobb védelemre, a rendszeres visszatoloncolásokra a származási országokba, és a schengeni övezet reformjára van szükség.

Francois Clavairoly, a franciaországi protestáns föderáció elnöke a menekültjog fontosságára emlékeztetett, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „a befogadást a gyűlöletbeszéddel tagadja meg” Franciaország. Válaszában Emmanuel Macron elismerte, hogy „javítani kell az integráción, beleértve azok integrációján is, akik már régóta itt vannak, de ugyanakkor meg kell próbálni megelőzni azt, hogy újabb emberek érkezzenek, mert a helyzet elviselhetetlenné válik a társadalmaink, az európai kontinens számára, ahol a menedékkérők jelentős többsége nem is jogosult menedékre”.

A francia elnök úgy vélte, hogy „az eleve integrációs válságban lévő társadalmaknak az elmúlt években sokkal erősebb migrációs nyomással kell szembenézniük, sokszor olyan emberek miatt, akik nehezebben integrálható országokból érkeznek”.

„Azok többsége, aki menedékkérelmet nyújt be, olyan országokból érkezik, amelyekkel kiválóak a diplomáciai kapcsolataink, több tíz, sőt százezer vízumot adunk ezeknek az országoknak. Egy év alatt letelepednek, s bár gyakran illegális helyzetben vannak, normális életet tudnak kialakítani.”

„Minden ilyen esetről meg lehet engem emberként győzni, hogy itt kell őket tartani, de elnökként nem mondhatom azt, hogy ez a  helyzet tartható, mégpedig azért nem, mert kiüresítik a menedékjog jelentését” – fogalmazott Emmanuel Macron, jelezve azt, hogy különbséget kell tenni a menekültek és minden más bevándorló között.

Franciaország egy hónappal ezelőtt szigorította a beutazási feltételeket Marokkó, Algéria és Tunézia állampolgárainak. Míg a marokkóiak 50 százalékkal, az algériaiak és a tunéziaiak 33 százalékkal kevesebb beutazási vízumot kapnak azért, mert az észak-afrikai országok nem hajlandók visszafogadni a kiutasított állampolgáraikat. A döntés diplomáciai válságot okozott Franciaország és Algéria között.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »