Emelkedéssel nyithatnak ma a tőzsdék

Indexemelkedésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon a kereskedés kezdetén. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek 0,1-0,3 százalékos emelkedéssel nyithatnak.    

Hétfőn az európai tőzsdék vegyesen, többségében nyereséggel zártak, elsősorban a harmadik negyedévi vállalati eredménybeszámolók hatására. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek egyaránt 0,07 százalék emelkedéssel fejezték be a napot, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,01 százalékkal csökkent.

Londonban 0,25 százalék nyereséggel végzett az FTSE-100 index, bár kissé alacsonyabban a nap közben érintett 20 havi csúcsnál. A frankfurti DAX 0,36 százalékos emelkedéssel egy havi csúcson zárt, Párizsban viszont 0,31 százalékos csökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést a CAC-40 index. Milánóban 0,92 százalékos emelkedéssel 13 éves csúcson zárta a hét első kereskedési napját az FTSE-MIB index. A madridi tőzsdeindex 0,16 százalékkal végzett magasabban.

Az olaj ára két havi szinte folyamatos emelkedés után megállapodni látszik az elért szinten. A Brent hároméves, a WTI hétéves csúcsnál tart. A Brent 71 százalékkal, a WTI 77 százalékkal jár az év eleji ára felett. Az európai piacok nyitása előtt másfél órával a Brent 86,08 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben 0,10 százalékos áremelkedéssel, a WTI ára pedig 0,01 százalékkal állt alacsonyabban 83,75 dolláron, de tegnap a délutáni órákban még 85 dollár felett is forgott.

Az arany spot ára a hétfői közel egy százalékos emelkedés után 0,13 százalékkal unciánként 1805,15 dollárra csökkent, az eurót 0,05 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1602 dolláron.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »